Kivégezhetik a tokiói gáztámadás kitervelőjét

Vágólapra másolva!
Az utolsó akadály is elhárult az elől, hogy végrehajtsák a halálos ítéletet Aszahara Sokón, az Aum Sinrikjo japán szekta korábbi vezérén. Sokót az 1995-ös, 12 halálos áldozattal járó tokiói gáztámadásban találták bűnösnek, de eddig sikerrel fellebbeztek védői. Utolsó fellebbezését azonban most elutasították.
Vágólapra másolva!

A japán legfelsőbb bíróság elutasította az Aum Sinrikjo (Legfőbb Igazság) nevű szekta korábbi vezérének halálbüntetés elleni fellebbezését. Ezzel elhárult az akadály az elől, hogy a tokiói metróban 1995-ben elkövetett gáztámadás szellemi atyját felakasszák.

Az 51 éves Aszahara Soko ügyvédei a vádlott elmebetegségére hivatkozva próbálták megmásíttatni az ítéletet az egykori szektavezér ügyében. Aszahara, valódi nevén Macumoto Csidzuo bűnösségét a bíróság még 2004 februárjában mondta ki. A gáztámadásban 12 ember vesztette életét és több ezren betegedtek meg.

A legfelsőbb bíróság döntésével a fellebbezés elutasításáról most pontot tehetnek a több mint tíz éve folyó ügy végére - mondta a bíróság szóvivője, miközben kitért az elől a kérdés elől, hogy valóban kivégzik-e a hírhedt szektavezért.

Az 1980-as évek közepén könyvkiadással foglalkozó és jóga központokat működtető, Aszahara Soko 1989-ben hozta létre szektáját, az Aum Sinrikjót, amelyet vallási alapítványnak ismertek el. Az Aum először 1989 novemberében került a hatóságok figyelmének középpontjába, amikor eltűntek egy - a szekta régebbi tagjait képviselő - jokohamai ügyvéd családtagjai. A szekta később több gyilkossági és emberrablási ügy miatt is gyanús lett. Az általuk elkövetett, két legismertebb akció: az 1994. június 27-én Macumotóban elkövetett merénylet - a támadásnak hét halálos áldozata és 144 sebesültje volt -, valamint az 1995. március 20-án a tokiói metró egyik vonalán okozott tömeges gázmérgezés.

A szekta 11 vezetőjét ítélték halálra de még egyikükön sem hajtották végre az ítéletet. Többségük ügye még mindig a legfelsőbb bíróság döntésére vár.