Tengerparton fogadja Putyin Gyurcsányt

Vágólapra másolva!
Tengerparti rezidenciájában fogadja jövő hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök Gyurcsány Ferencet. Azt hivatalosan sem az orosz, sem a magyar fél nem közölte, hogy milyen kérdésekről egyeztetnek, de Putyin egy nyilatkozatából valószínű: egy Magyarországon is áthaladó gázvezeték építése is szóba kerül.
Vágólapra másolva!

Jövő hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök Szocsiban, a Fekete-tenger parti elnöki rezidenciában találkozik Gyurcsány Ferenccel - közölte az MTI. A találkozó részleteiről csak délután adnak tájékoztatást, így egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen kérdésekről egyeztetnek. Valószínűleg azonban Putyin február végi - március eleji budapesti látogatásán aláírt megállapodások és tervek megvalósításáról tárgyalnak, többek között egy, Magyarországon is áthaladó gázvezeték építéséről.

Ezt támasztja alá, hogy az orosz elnök - nyugati politológusokkal a hétvégén folytatott, s a Kreml honapjára (www.kremlin.ru) frissen feltett - beszélgetésén megjegyezte a távirati iroda jelentése szerint: "Magyarországgal nagy terveink vannak gázvezeték-rendszerek építésében, s később esetleg az Olaszországig való eljutásban, Görögországon keresztül".

Az orosz Gazprom monopólium korábban jelezte: Magyarországon át képzeli el az Oroszországot a Fekete-tenger alatt Törökországgal összekötő, Kék Áramlat csővezeték balkáni és közép-európai meghosszabbítását (Észak-Itáliáig), s tervezi egy tízmilliárd köbméteres gáztározó építését is.

Legutóbb személyesen február végén, március elején találkozott Budapesten a két politikus. A találkozón a fő stratégiai megállapodás a Kék Áramlat meghosszabbításáról szólt. Putyin budapesti vizitjén szó volt még a záhonyi logisztikai központról, amelyet fontos láncszemnek szánnak a transzszibériai vasút európai csatlakoztatásában, valamint orosz részvételről a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbításában, illetve magyar cégek részvételéről az orosz "nemzeti" programokban, például az egészségügy, oktatás, lakásépítés, mezőgazdaság terén.

A budapesti találkozót követően két alkalommal is beszélt még Putyin és Gyurcsány telefonon. Június 4-én és július 10-én is a február végi találkozón létrejött kereskedelmi-gazdasági megállapodások megvalósulását vitatták meg.