Visszakérdez a szlovákiai magyar lány

Vágólapra másolva!
A teljes sajtó nyilvánossága előtt válaszolt szerdán szlovákul és magyarul feltett újságírói kérdésekre az a szlovákiai magyar diáklány, aki azt állítja, azért verték meg Nyitrán, mert magyarul beszélt. A láthatóan rossz lelkiállapotban lévő lány azt mondta, arra számít, bebizonyosodik, hogy nem hazudott.
Vágólapra másolva!

Állítólagos megverése óta először állt szerdán teljes sajtónyilvánosság elé M. Hedvig. A dunaszerdahelyi sajtótájékoztatón újságírói kérdésekre válaszoló lány hangja többször elcsuklott, bizonyos kérdésekre láthatóan nehezére esett válaszolni. Továbbra is kitart amellett, hogy augusztus 25-én megverték a nyitrai egyetemre vezető úton, pusztán azért, mert magyarul beszélt. Mint elmondta, arra számít, bebizonyosodik, hogy nem hazudott. "Be fog bizonyosodni, hogy én nem vagyok hazug" - mondta a sajtótájékoztató második felében, ahol magyarul válaszolt az újságírói kérésekre.

A sajtótájékoztatóra azt követően került sor, hogy Robert Fico szlovák miniszterelnök kedden közölte, perdöntő bizonyítékok támasztják alá, hogy a lány csak kitalálta a megveréséről szóló történetet.

A lány és ügyvédje reagált ezekre a perdöntőnek nevezett bizonyítékokra is. Gál Gábor ügyvéd elmondta, hogy képtelenségnek tartja, hogy a lány magának adta volna fel iratait (amelyeket az állítólagos támadás során elloptak tőle, majd postán visszakapott), mivel a borítékon szereplő bélyeg szerint az okmányokat még a lány állítólagos megverésének napján adták postára - ezen a napon a lány azonban végig kórházban volt. "Nem tudom, hogy a rendőrség komolyan gondolja-e, hogy miután megvertek, egész nap rejtegettem az irataimat?" - tette fel a kérdést M. Hedvig.

Azzal kapcsolatban pedig, hogy a mobiljára aznap egyetlen hívás sem érkezett, M. Hedvig közölte: háromszor hallgatták ki és mindhárom jegyzőkönyvben ellenőrizni lehet, hogy végig azt mondta, nem emlékszik, hogy telefonon vagy személyesen beszélt-e valakivel magyarul, mielőtt belekötött a két fiatalember (a híradásokban mindig a mobiltelefonos verzió szerepelt). Azóta viszont pszichológusok segítségével sikerült felidéznie, hogy nem telefonon beszélt, hanem autósokat igazított útba magyarul. Az ügyvéd ismételten felkérte a magyar rendszámú, kék kocsi utasait, hogy jelentkezzenek, igazolva ezzel védence állítását. Ha jelentkeznének, az ügyvéd szerint folytatódhatna a nyomozás.

A védő érthetetlennek és szabálytalannak nevezte, hogy a törvényszéki orvosszakértő, aki csak tíz nappal az állítólagos támadás után látta a diáklányt, a lány "maradék sérüléseit" lekicsinylő módon minősítette, és mellőzte a korábbi orvosi feljegyzésekben szereplő agyrázkódás tényének rögzítését.

"Vissza fogok menni Nyitrára, méghozzá emelt fővel, mert nem csináltam semmit" - fejezte be a sajtótájékoztató magyar nyelvű részét M. Hedvig.

A lány ügyvédje visszautasította az esetleges összeférhetetlenségére vonatkozó vádakat. Gál Gábor ugyanis a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) parlamenti képviselője és a szlovák törvényhozás összeférhetetlenségi kérdéseket felügyelő bizottságának elnöke. Gál a sajtótájékoztatón közölte: polgári foglalkozása szerint egy nagy irodát működtető ügyvéd és sem az írott, sem az íratlan szabályok nem tiltják, az esküje pedig kötelezi, hogy jogsegélyt nyújtson a hozzá fordulóknak.