Bush figyelmeztette a dacoskodó Iránt

Vágólapra másolva!
Iránnak szembesülnie kell annak következményeivel, hogy a megszabott határidoig nem állította le nukleáris tevékenységét - jelentette ki csütörtökön George Bush amerikai elnök. Teherán ugyanis nem tett eleget az ENSZ Biztonsági Tanácsa által előírtaknak. Az esetleges Irán elleni szankciók bevezetése azonban kérdéses.
Vágólapra másolva!

Az amerikai elnök egy Utah állambeli veterántalálkozón mondott beszédet, azon a napon, amikor lejárt az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1696-os számú határozatában az iráni urándúsítás leállítására szabott határidő. Bush hozzátette: Washington szorosan együttműködik szövetségeseivel a vita diplomáciai rendezése végett, de Irán dacos viselkedésének következményekkel kell járnia, s nem engedhető meg, hogy Teherán atomfegyvert állítson elő.

A határozat alapján Teheránnak most nemzetközi szankciókkal kell számolnia, persze kérdéses, hogy az ENSZ BT-n belül lesz-e elegendő támogatás a szankciók meghozatalára. A tanács két állandó tagja, Kína és Oroszország ugyanis vonakodik ettől.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) csütörtökön jelentésbe foglalta: Irán nem tett eleget az ENSZ Biztonsági Tanácsa júliusi felszólításának, hogy augusztus 31-ig függessze fel az urándúsítással kapcsolatos minden tevékenységét. A bécsi székhelyu NAÜ csak arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy a Mohamed el-Baradei foigazgató által összeállított jelentést csütörtökön elküldték a Biztonsági Tanácshoz, de annak tartalmát nem teszik közzé.

Az osztrák tömegtájékoztatás szerint a jelentésből kiderül, hogy Irán két nappal ezelőtt még muködtetett olyan gázcentrifugát, amely az urándúsításhoz szükséges. A NAÜ bécsi székhelyén diplomáciai forrás szerint a jelentés "negatív tartalmú" Iránra nézve.

Az iráni elnök elutasította az ENSZ BT határozatát az urándúsítás leállításáról. Ahmadinedzsád szerint senki nem akadályozhatja meg, hogy országa békés célra atomprogramot folytasson, egyúttal jogtalannak nevezte, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia képviseloivel kiegészülo BT döntsön az iráni kérdésrol.

Irán szerint a NAÜ jelentése azt mutatja, hogy alaptalanok az Egyesült Államok vádjai az iráni nukleáris programot illetoen - jelentette az IRNA iráni állami hírügynökség csütörtökön, miután az ügynökség elküldte a dokumentumot a világszervezet Biztonsági Tanácsának.

"Általában véve, habár ezt a jelentést nem találjuk teljesen kielégítonek, az kiderül belőle, hogy az amerikai propaganda és az Irán nukleáris programjára vonatkozó politikailag motivált vádaskodások alaptalanok és csak amerikai illetékesek hallucinációin alapulnak" - idézte az IRNA az iráni Atomenergia-ipari Szervezet helyettes vezetojét, Mohammad Szaídit. A jelentés nem "negatív", ezért folytatódnak Iránban "a kutatás keretei között zajló dúsítási muveletek, a NAÜ felügyelete alatt" - tette hozzá.

Szaídi szerint a jelentés egyúttal azt mutatja, hogy az iráni nukleáris program körüli vita megoldható a NAÜ keretein belül, s nem utal arra, hogy Teherán atombomba eloállítására törekedne.

MTI - [origo]