Botrány lett az izraelieknek adott teából

Vágólapra másolva!
Nyilvánosságra került egy videofelvétel, amelyen libanoni katonák kedvesen teával kínálgatják az egyik dél-libanoni várost elfoglaló izraeli katonákat. A keményebb kritikusok szerint a libanoni katonák árulást követtek el, az ország belügyminisztere szerint ugyanakkor eleve nem voltak harcra felkészítve. A bő egy hete felvett videó a legrosszabbkor jött az egyébként is gyengének tartott libanoni hadseregnek.
Vágólapra másolva!

A botrányt kavaró felvételt izraeliek készítették augusztus 10-én, amikor a korábbi hírek szerint Izrael átvette az ellenőrzést Mardzsejun nevű dél-libanoni város felett. A videón az látszik, amint két izraeli tank odagördül a mardzsejuni helyőrséghez, amelynek kerítésén egy fehér zászló lengedezik. A felvétel ezután azt mutatja, hogy a helyőrség épületében libanoni katonák teával kínálgatják az izraelieket.

A videót közölte a Hezbollah gerillaszervezet által működtetett al-Manar tévécsatorna, valamint a szervezetet támogató New TV is, és a libanoni katonákat dezertőröknek nevezték. Az Izrael ellen küzdő Hezbollah erős bázissal rendelkezik Libanonban, elsősorban az ország déli részén. Ezzel a fegyveres csoporttal vívott több mint egy hónapon át háborút Izrael egészen a most hétfőn életbe lépett tűzszünetig.

A felvétel nyilvánosságra kerülése után a libanoni belügyminiszter elrendelte a bázis parancsnokának, Adnan Daoudnak a letartóztatását az AP hírügynökség jelentése szerint. Libanon nem ismeri el Izrael létét, és tiltja állampolgárainak, hogy kapcsolatba lépjenek izraeliekkel.

A videó szerint ugyanakkor Daoud és egy izraeli katona már-már kedélyesnek mondható beszélgetést folytatott. A tábornok egyebek mellett azt kérdezte a katonától: "Nem kellene ezt elmondani a főnökeinknek?", mire az izraeli azt válaszolta: "Mondd el, akinek akarod." A CNN emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy a videót készítői, illetve sugárzói megvághatták és kitörölhettek belőle részeket.

Arról is ellentmondásos beszámolók vannak, hogy mi történt valójában a főként keresztények által lakott Mardzsejunban. A libanoni hírszerzés azt közölte, hogy az izraeli katonák nem ütköztek ellenállásba, amikor behatoltak a településre. Az arab nyelvű Al-Dzsazíra televízió viszont idézte a Hezbollah képviselőjét, aki szerint durva összecsapások voltak a gerillák és az izraeli katonák között, és a harcokban legkevesebb két izraeli tank megsemmisült.

Libanon ügyvezető belügyminisztere, Ahmed Fatfat ugyanakkor védelmébe vette a helyőrségen tartózkodó erőket, amelynek - a miniszter közlése szerint - tagja volt 350 katonai hírszerző és belbiztonsági tiszt. Fatfat állítja, hogy ez az egység nem harcra lett kiképezve, csak személyi fegyvereik voltak, és nem voltak tankjaik vagy aknavetőik. "Ezeknek a katonáknak a feladata az volt, hogy támogassák, megvédjék a lakosságot és humanitárius segítséget nyújtsanak nekik" - mondta a miniszter. Mások viszont úgy vélik, hogy a libanoni tábornok árulást követett el.

A felvétel mindenesetre azt a vélekedést támaszthatja alá, hogy a libanoni hadsereg gyenge, és képtelen arra, hogy külső segítség nélkül átvegye az ellenőrzést Dél-Libanonban, amelyet jelenleg gyakorlatilag a Hezbollah felügyel. A video nyilvánosságra kerülése ezért a legrosszabbkor jött a libanoni hadseregnek, amely épp a napokban kezdett el bevonulni az ország déli részébe.

A tervek szerint 15 ezer libanoni katona érkezik a térségbe, majd hozzájuk csatlakozik egy ugyanekkora létszámú nemzetközi haderő. Utóbbival kapcsolatban is merültek fel ugyanakkor kétségek, egyelőre ugyanis kevés ország tett konkrét felajánlást. A nemzetközi békefenntartó egység vezetését vállaló franciák például első körben csak egy 200 fős kontingenst akarnak küldeni.