A cseheknél lehet az amerikai rakétabázis

Vágólapra másolva!
Csehországot kérheti fel az USA, hogy ott létesítse rakétavédelmi pajzsának kelet-európai bázisát. Erről a cseh külügyminiszter beszélt egy televíziós műsorban. A csehek többsége ugyanakkor ellenzi a rakéták odatelepítését, más aláírást is gyűjtenek ellene.
Vágólapra másolva!

Washington nagy valószínűséggel Prágához fordul, hogy engedélyezze Csehország területén egy amerikai rakétatámaszpont létrehozását - jelentette ki Cyril Svoboda cseh külügyminiszter egy vasárnapi televíziós vitában. "Nagyon valószínűnek tartom, hogy hozzánk fordulnak a kéréssel" - mondta a közszolgálati cseh televízióban egy kérdésre válaszolva.

Az Egyesült Államok a három éve nyilvánosságra került értesülések szerint Csehország, Magyarország vagy Lengyelország területén képzelte el a támaszpontot, amely az amerikai rakétavédelmi ernyő része lenne. Magyarország állítólag időközben már kiesett a jelöltek közül, Csehországban és Lengyelországban az idén az amerikai katonai szakértők helyszíni szemlét tartottak a számításba jöhető helyeken. A prágai sajtó szerint az összes felkeresett helyszín közül az észak-morvaországi Libavá katonai körzet tetszett a legjobban az amerikaiaknak. A vizsgálatok eredményét hivatalosan csak augusztus végén, vagy szeptember elején hozzák nyilvánosságra.

Svoboda a televízióban megerősítette, hogy a rakétatámaszpont műszaki vonatkozásairól már korábban tárgyalásokat folytattak a cseh és az amerikai katonai szakértők, de miután ezek a tárgyalások bizalmasak voltak, semmiféle információt nem hoztak nyilvánosságra. A támaszpontokon több tucat rakétát helyeznének el, s azokat néhány száz amerikai katona, illetve szakértő kezelné.

Csehországban a rakétabázis ügye nagyon érzékeny, és megosztja a politikusokat. A Polgári Demokratikus Párt és a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt támogatja, míg a Cseh Szociáldemokrata Párt, a kommunisták és a zöldek ellenzik, illetve fenntartásaik vannak, és népszavazást követelnek róla. A Median közvélemény-kutató intézet közelmúltban készített felmérése szerint az amerikai rakétatámaszpont létrehozását Csehországban csak a lakosság 17 százaléka támogatja, míg 83 százaléka ellenzi. Egy kommunista ifjúsági szervezet és néhány civil szervezet aláírásgyűjtésbe is kezdett a támaszpont ellen. A hét végéig több mint 5000 ember írta alá a petíciót, amelyről a szervezők pénteken tájékoztatták a parlament vezetőit is.