Szétlőtte Izrael a legfontosabb libanoni határátkelőt

Vágólapra másolva!
Izraeli rakétát szombaton használhatatlanná tették a legfontosabb határátkelőt Libanon és Szíria között. A szombati izraeli légicsapásoknak legalább 14 libanoni halottja van. Az ENSZ szerint a konfliktus libanoni áldozatainak száma már 600 felett jár. Közben az amerikai külügyminiszter újra Izraelbe érkezett tárgyalni, miközben Izrael jelezte: szó lehet a harcok felfüggesztéséről úgy is, hogy nem szerel le azonnal a Hezbollah. A libanoni síita szervezet vezetője újra távolabbi izraeli célpontok lövésével fenyegetett.
Vágólapra másolva!

Az izraeli légierő szombaton kilőtte a fő határátkelőt Libanon és Szíria között. A harci gépekről indított rakéták az utat találták el a két ország útlevélvizsgáló-helyei között, de még a határ libanoni oldalán. A támadásban az első jelentések szerint megsebesült egy szíriai rendszámú gépkocsi vezetője. Egy másik légicsapás újra csak egy ENSZ-megfigyelőhelyet ért - két ENSZ-megfigyelő megsebesült. A határátkelőt nem sokkal azután lőtték, hogy kiderült, a Hezbollah szombaton az izraeli Afulára kilőtt rakétája szíriai gyártmányú volt.

A légiharcon kívül folytatódtak a szárazföldi hadműveletek is, az izraeli hadsereg egyhetes elkeseredett küzdelem után szombaton kivonult Bint-Dzsbeilből, a Hezbollah síita szervezet egyik fellegvárából. A katonai szóvivő szerint a kivonulás a terveknek megfelelően zajlott, és a település környékét továbbra is ellenőrzik.

Több mint hatszáz halott

A július 12-e óta tartó izraeli légi háborúnak az ENSZ szerint már legalább 600 libanoni halottja van, és az áldozatok harmada gyerek. Libanoni egészségügyi források szerint a legújabb halálos áldozat az a nő és öt gyereke, akik szombaton vesztették életüket Dél-Libanonban. A szombati izraeli légitámadásokban tizennégy civil vesztette életét a térségben, és további nyolc holttestet találtak országutak mentén, Szúr (Türosz) körzetében.

Eközben visszatért Izraelbe Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter. Tárgyalásainak célja, hogy egy jelentősebb nemzetközi békefenntartó erőt vessenek be a térségben. Erről mind izraeli, mind libanoni tárgyalópartnereivel egyeztet, miközben az ENSZ New York-i központjában is erről tanácskoznak a világ vezetői.

A BBC-nek nyilatkozó izraeli illetékesek szerint elképzelhető, hogy felhagynak az offenzívával még a békefenntartók érkezése előtt, amint az ENSZ elfogad egy erről szóló határozatot - várhatóan a jövő héten -, és még ahhoz a követelésükhöz sem ragaszkodnak, hogy a Hezbollah azonnal szereljen le. Az ENSZ ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy több államot elriaszthat a békemisszióban való részvételtől az ENSZ-megfigyelők pár nappal ezelőtti lebombázása. A BBC jelentése szerint ugyanakkor Izrael jelezte azt is, készen áll a harc folytatására, ha nem sikerül valamiféle egyezségre jutni.

Fenyeget a Hezbollah

Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője eközben azzal fenyegetőzött, hogy szervezete Izrael középső részének városait fogja rakétával támadni. Naszrallah szerint Izrael Bint Dzsbeilnél súlyos vereséget szenvedett. Helyettese, Naím Kászem az izraeli támadás feltételek nélküli leállítását, és az otthonukból elűzöttek - 800 ezer ember - akadálytalan hazatérését követelte, mint tűszüneti feltételeket. Egyúttal cáfolták, hogy Izrael jelentős kárt okozott volna a Hezbollah katonai kapacitásában. A szervezet mostanáig 31 fegyverese elvesztését ismerte el.

Szombaton tovább lőtték az izraeli területeket, több rakéta találta el az izraeli Szafedet. A Hezbollah rakétáinak és akcióinak eddig 51 izraeli halottja van, közülük 18-an civilek.

A fogolycsere ügyében a Hezbollah megbízásából közvetítő Nabih Berri libanoni parlamenti elnök eközben első ízben fogalmazta meg, hogy a szervezet kizárólag az Izraelben bebörtönzött libanoniak szabadon engedését követeli az elhurcolt két izraeli katona szabadon bocsátása fejében.

Izrael szombaton elutasította az ENSZ-főtitkár helyettesének felhívását, amelyben a segélyszállítmányok célba juttatása érdekében a harcok 72 órás szüneteltetésére szólított fel, mondván: már működik egy humanitárius folyosó. Az első amerikai segélyszállító hajó szombaton futott be Libanonba, takarókkal, sátrakkal és gyógyszerekkel.

[origo]/MTI