Göncz Kinga bírálta a magyarokat szidó Slotát

Vágólapra másolva!
Göncz Kinga külügyminiszter szerint megütközést keltett Magyarországon, hogy a magyarellenes kijelentéseiről hirhedt Ján Slota szlovák pártelnök szombaton azzal vádolta a Magyar Koalíció Pártjának egyes képviselőit, hogy elnyomják a szlovákokat. Göncz a szlovák kormány reakcióját várja.
Vágólapra másolva!

Megütközést keltett Magyarországon Ján Slotának, a Szlovák Nemzeti Párt elnökének szombati kijelentése, amelyben a Magyar Koalíció Pártját kritizálta - mondta Göncz Kinga külügyminiszter hétfőn Budapesten. Göncz szerint "mindenféle európai normán kívül vannak" azok a kijelentések, amelyeket a szlovák kormánykoalícióban részt vevő párt elnöke tett.

Göncz Kinga megjegyezte, Ján Kubis szlovák külügyminiszter magyarországi útján ígéretet tett arra, hogy kormánya a jövőben elhatárolódik a magyarellenes és a kisebbségeket sértő kijelentésektől. A magyar külügyminiszter hétfőn hangsúlyozta, hogy Magyarország várja a szlovák kormány reakcióját Ján Slota hét végi mondataira.

Slota egy cseh lapban szombaton közölt interjúban azt mondta: irigyli a cseheket, hogy elűzték országuk területéről a németeket, s ezért ma már nincs olyan problémájuk velük, mint a szlovákoknak a magyarokkal Szlovákiában. Megjegyezte ugyanakkor azt is, hogy pártja nem a magyarok ellen van, hanem a MKP azon képviselői ellen harcol, akik kisebbségként elnyomják a többségi nemzetet.