Irán kitart feltételei mellett az atomvitában

Vágólapra másolva!
Irán augusztus 22-éig hajlandó válaszolni az atomprogramjával kapcsolatban tett nyugati ajánlatokra - jelentette be a teheráni vezetés. Az iráni biztonságpolitikai tanács azt is közölte, ha ügyét az ENSZ BT elé utalják a nyugati hatalmak és nem hajlandók tárgyalni atomprogramjáról, akkor felülvizsgálja nukleáris politikáját.
Vágólapra másolva!

Irán a nemzetközi követelések ellenére ragaszkodik ahhoz, hogy saját területén állíthassa elő nukleáris fűtőanyagát, ezért nem hagy fel urándúsító tevékenységével - jelentette be csütörtöki teheráni közleményében az ország Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanácsa. A testület egyúttal közölte, hogy csak az általa vállalt időpontban, augusztus 22-én ad választ a nagyhatalmak ajánlataira.

"Ha a konfrontáció útját választják a párbeszéd helyett, és ha korlátozni akarják az iráni nép, az Iszlám Köztársaság szuverén jogait, akkor Iránnak nem lesz más választása, mint hogy felülvizsgálja nukleáris politikáját" - szögezte le a tanács titkára, Ali Laridzsáni iráni nukleáris főtárgyaló az általa aláírt közleményben, amelyet az iráni televízióban olvastak be. Irán korábban már többször fenyegetőzött azzal, hogy ha nyomást gyakorolnak rá, akkor felülvizsgálja együttműködését a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ). Laridzsáni a csütörtöki közleményben felszólította a nagyhatalmakat, hogy térjenek vissza az Iránnal való tárgyalásokhoz.

Az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország július 12-i párizsi találkozóján döntött úgy, hogy a BT elé utalja az iráni atomdossziét, mert megítélésük szerint Irán az általuk kitűzött határidőig nem jelezte, hogy komolyan érdekelnék azok a kereskedelmi és technológiai ajánlatok, amelyeket a három európai nagyhatalom a másik három támogatásával tett Teheránnak, hogy cserébe mondjon le urándúsító tevékenységéről. Irán korábban jelezte, hogy augusztus 22-én ad választ az ajánlatokra.

A hat nagyhatalom jelenleg tárgyal az ENSZ-ben egy olyan határozattervezetről, amely jogilag kötelező érvénnyel felszólítaná Iránt a szóban forgó nukleáris tevékenységeinek felfüggesztésére. Angela Merkel német kancellár levelet kapott Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnöktől - közölte csütörtökön egy neve elhallgatását kérő berlini kormányszóvivő, de a levél tartalmát egyelőre nem ismertette. Mint mondta, elemzik az üzenetet.