Hazaindultak Irakból a japán katonák

Vágólapra másolva!
Japán megkezdte Irakban szolgálatot teljesítő katonáinak kivonását. Egy amerikai lap értesülései szerint eközben már a Pentagonban tárgyalhatnak az amerikai csapatok részleges kivonásáról készült tervről.
Vágólapra másolva!

Megkezdte kivonulását vasárnap délelőtt az Irakban szolgálatot teljesítő többnemzetiségű erők japán kontingense. Az első japán katonai gépjárműkonvoj - kamionok, katonai járművek, buldózerek - már meg is érkezett az el-Muszannai bázisról Kuvaitba. A kivonulás megkezdéséről a japán védelmi minisztérium szóvivője számolt be Tokióban. Irakban 600 japán katona teljesített szolgálatot, humanitárius és újjáépítési feladatokat láttak el az ország déli részén fekvő el-Muszanna tartományban.

Eközben terv készült az amerikai csapatok részleges kivonásáról is. Az Irakban állomásozó szövetséges erők főparancsnoka, George Casey tábornok - a New York Times értesülése szerint - a héten tartott titkos tájékoztatót tervéről a Pentagonban. Az amerikai lap úgy tudja, hogy Casey terve szerint az Irakban szolgáló amerikai harci dandárok száma 2007 végéig hatra vagy ötre csökkenne a jelenlegi 14-ről. Jelenleg 127 ezer amerikai katona szolgál az arab országban.