Oroszország és Kína nem vétózna Irán érdekében

Vágólapra másolva!
Oroszország és Kína tartózkodnának az ENSZ Biztonsági Tanácsában, ha Irán elutasítaná az urándúsítás leállítását, s emiatt a testület szavazásra bocsátaná szankciók bevezetését az iszlám köztársaság ellen - közölte pénteken egy európai uniós tagállam diplomatája.
Vágólapra másolva!

A neve elhallgatását kérő diplomata elmondta, a BT öt tagállama és Németország csütörtökön Bécsben szankciók egész katalógusáról egyezett meg azzal, hogy a felsorolt büntetőintézkedések közül választanak, ha Irán továbbra is ellenszegül.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Oroszország és Kína képviselői csütörtökön késő este bécsi találkozójukon megállapodtak egy ösztönzőket és fenyegetéseket egyaránt tartalmazó javaslatcsomagról, amelyet Irán elé tárnak.

Az inkognitóban nyilatkozó európai diplomata azt mondta, a csütörtökön elfogadott szankciók alapvonásaikat tekintve lényegében megegyeznek azokkal, amelyeket egy a Reuters brit hírügynökség által a múlt hónapban megszerzett bizalmas uniós dokumentumban fölsoroltak. Ez utóbbiak között szerepelt vízumtilalom bevezetése iráni politikai vezetőkkel és diplomatákkal, valamint családtagjaikkal szemben, iráni tisztségviselők és vállalatok vagyonának befagyasztása, továbbá számos kereskedelmi korlátozás.

Az európai diplomata úgy nyilatkozott, a hatok közül senki sem javasolta olajembargó bevezetését a világ negyedik legnagyobb kőolajtermelőjének számító Iránnal szemben. Elismerte ugyanakkor, hogy az amerikaiak jelezték, támogatnának egy az iráni kőolaj-finomítókból kikerülő késztermékekre kirótt embargót. Ennek az elképzelésnek azonban csekély a támogatottsága az Európai Unión belül - fűzte hozzá a névtelenséghez ragaszkodó illetékes.

A nyilatkozó elárulta még, hogy a hathatalmi javaslatcsomagra adandó iráni válaszra nyitva álló határidő a világ hét legfejlettebb ipari állama és Oroszország (G8) külügyminisztereinek június végi találkozója.