Hónapokig hányódott az óceánon a szellemhajó

Vágólapra másolva!
Egy felségjelzés nélküli és névtelen szellemhajó bukkant fel április végén a karib-tengeri Barbados partjainál, fedélzetén tizenegy halottal. Kiderült: a bárkán afrikai menekültek utaztak volna Európába, a rossz állapotban lévő jacht motorja azonban felmondta a szolgálatot. A hajó négy hónapig sodródott Afrika nyugati partjaitól Közép-Amerikáig.
Vágólapra másolva!

"Szenegáli vagyok, de egy éve a Zöldfoki-szigeteken élek. A dolgok rosszra fordultak. Nem hiszem, hogy élve megúsznám. Kérem, bárki talál rám, küldje el ezt a pénzt családomnak Bassadába (egy szenegáli város), és hívják fel barátomat, Ibrahima Dramét. Kérem, bocsásson meg és isten áldja. Itt az életem vége a nagy marokkói tengeren - Diaw Sounkar Diemi"

Sajtóhírek szerint ez állt azon a papírdarabon, amelyet egy fehér jachton találtak a barbadosi hatóságok, miután április végén rábukkantak az Atlanti-óceánon hányódó hajóra, nem messze a szigetország partjaitól. A papíron kívül még egy szenegáli repülőjegyet és tizenegy fiatalember holttestét találták meg a név és felségjelzés nélküli bárkán. A rövidnadrágba és színes felsőkbe öltözött halottak két kupacban feküdtek egymás hegyén-hátán a 20 láb (6 méter) hosszú hajó apró kabinjában. A titokzatos hajóról senki nem tudta, hogy honnan jött, hova tartott és kik voltak az utasai. Csak az volt biztos, hogy nagyon messziről érkezett, és a legénységgel az éhség és a kiszáradás végzett - írja a brit Guardian.

A Kanári-szigetekre indultak

A feljegyzés és a repülőjegy alapján elindult vizsgálat során azonban kiderült, hogy az Atlanti-óceán közép-amerikai partjainak közelében felbukkant hajó több mint négy hónappal azelőtt, tavaly karácsonykor futott ki az Afrika partjainál fekvő Zöldfoki-szigetek egyikéről. Úti célja a Kanári-szigetek volt, rakománya pedig néhány tucat illegális bevándorló Bissau-Giuneából, Gambiából és Szenegálból. Kiderült, a zászló és név nélküli jachttal egy titokzatos spanyol állt elő, aki jó pénzért vállalta, hogy átviszi az ígéret földjére, Európába vágyó menekülteket a spanyol felségterületnek számító Kanári-szigetekre. 1300 eurót kért minden jelentkezőtől - összesen körülbelül ötvenen voltak -, akik annak fejében fizettek, hogy a spanyol kormányozza majd a jólét felé őket.

A férfi azonban az indulás előtti pillanatban otthagyta a fedélzetet, és egy szenegálira bízta a kormánykereket. Ekkor többen ugyancsak elhagyták a hajót - volt, aki már a kifutás után ugrott a vízbe -, ám a menekültek java része a fedélzeten maradt - vesztére. A bárka a mauritániai partoknál lerobbant, de ekkor még sikerült az utasoknak elérniük a spanyolt. Az általa küldött másik hajó azonban csak rövid ideig vontatta a menekültekkel teli bárkát - a vontatókötelet ugyanis - egyes jelentések szerint egy machetével - elvágták.

A Karib-tengerig sodródtak

A működésképtelen jachtot így a szelek és az áramlások a nyílt óceánra sodorták, az utasok pedig élelem és ivóvíz híján sorra elhullottak. Az áldozatok többségét feltehetően a tengerbe lökték társaik, vagy lesodorták őket a hullámok a fedélzetről. Az utolsó tizenegy utas a vizsgálat szerint körülbelül január végéig maradt életben a természet kényének-kedvének kiszolgáltatott, irányíthatatlanul sodródó bárkán, az Atlanti-óceán közepén.

A menekültek azon a tavaly nyílt, illegális bevándorlási útvonalon indultak Európába, amelyen már eddig is több mint ezren vesztek oda. Az Afrika nyugati partjairól a Zöldfoki- és a Kanári-szigeteken át húzódó útvonalon idén közel 8000 ember érkezett spanyol felségterületre. Az Interpol közben világszerte a titokzatos spanyolt keresi, aki több mint 50 ezer eurót vágott zsebre a bevándorlóktól, akiket a halálba küldött - írja a Guardian.