Már bontják a magyar nyaralókat az Adrián

Vágólapra másolva!
A horvát hatóságok szerdán megkezdték az engedély nélkül felépített nyaralók - köztük több magyar tulajdonú ingatlan - bontását Vir szigetén. A 48 apartman bontását 500 rendőr, helikopoter és hadihajók is biztosítják. Egy horvát lap szerint több magyar politikus is rendelkezik ingatlannal a szigeten. A bontások ellen a magyar nagykövet lobbizik.
Vágólapra másolva!

Szerdán megkezdték az adriai-tengeri Vir szigetén 48, engedély nélkül épített tengerparti villa, köztük 18 magyar tulajdonú ingatlan bontását a horvát hatóságok. A bontást buldózerekkel végzik, a horvát televízió jelentése szerint több mint 500 rendőr, helikopterek és gyorsnaszádok biztosítják a munkálatokat.

Vass Krisztina, a magyar tulajdonosok szóvivője szerint a magyar tulajdonú épületek lebontása "súlyos, sőt tragikus következményekkel" járhat. A szóvivő azt mondta újságíróknak a helyszínen, hogy a magyarokat hátrányos megkülönböztetés érte, hiszen horvát tulajdonú házakat nem bontottak le. (A horvát hatóságok a magyar tulajdonban lévő épületekkel kezdték a védetté nyilvánított területen lévő építmények lebontását.)

Vass hangoztatta: a magyarok 2002-ben építették a szóban forgó házakat, még azelőtt, hogy a horvát kormány elfogadta volna a tengerparti védett övezetről szóló szabályozást, ezért megítélésük szerint törvényesíteni kellene ezeket az épületeket. A magyar befektetők egy fejlesztési területen építették a házakat, és befizettek minden megkövetelt díjat és illetéket - mondta.

Vass állításával ellentétben Matulovic Dropulica horvát környezetvédelmi miniszter ugyanakkor azt ígérte: a már kész házakat nem bontják le. A szigeten ugyanis mintegy tízezer ingatlant építettek fel engedély nélkül, de a hivatalos változat szerint csak annak a 48 ingatlannak a bontását rendelték el, amely egy 2004-ben született törvény sértve, a védett 70 méteres part menti sávban található, de még nem készült el teljesen. A többit - mind a horvát környezetvédelmi miniszter, mind Ivo Sanader miniszterelnök kedd esti televíziós nyilatkozata értelmében - a városrendezési tervek átalakításával, újragondolásával, újraelfogadásával legalizálni fogják.

Mohai László zágrábi magyar nagykövet szerint a jogi helyzet teljesen egyértelműnek tűnik, az érintett tulajdonosok már korábban megkapták a bontási határozatokat, és fellebbezéseiket is elutasították már a hatóságok. A diplomáciai képviselet ezzel együtt megtesz mindent a magyar tulajdonosok érdekeinek képviseletére - hangsúlyozta a nagykövet, hozzátéve, hogy az ügyben Ivo Sanader horvát miniszterelnökkel találkozik.

"Az ügyben mi többször közbenjártunk, kértünk tájékoztatást, magam is jártam több kormánytagnál, a környezetvédelmi és építésügyi miniszternél is a múlt héten, és mondtuk, hogy természetesen a törvény az törvény, az érdek viszont érdek, tehát szeretnénk a magyar állampolgárok érdekeit védeni" - mondta az MTI-nek Mohai László. A nagykövet hozzátette azt is: nem biztos abban, hogy a tulajdonosok tisztában voltak azzal, hogy ingatlanjaik engedély nélkül épültek. Döntő részük ugyanis közvetítőn keresztül vette meg ingatlanát.

Gémesi Ferenc, a magyar külügyi tárca helyettes államtitkára azt mondta, hogy az engedély nélkül épült ingatlanok kérdése már jó ideje napirenden van, szakértői szinten az idén januárban Budapesten megtartott magyar-horvát közös kormányülés előkészítésekor is szó esett a témáról.

Az Inforádió a Vecernji List című horvát lapra hivatkozva azt állította, hogy még Orbán Viktor volt kormányfő is közbenjár a horvát miniszterelnöknél, hogy ne bontsák le a szabálytalanul fölépített ingatlanokat. A Fidesz azonban azt közölte, hogy mindez klasszikus hírlapi kacsa.

A horvát újság értesülései nyomán az Inforádió azt is közölte, hogy több politikusnak és diplomatának is van ingatlana Viren. A lap szerint a magyar politikai elit mintegy 10 millió euró értékben, azaz 2,5 milliárd forintért építkezett. A beszámoló szerint az egyik érintett a budapesti főpolgármester kabinetfőnöke, az [origo] kérdésére ugyanakkor Nyáry Krisztián, a hivatal kommunikációs igazgatója közölte, hogy a kabinetfőnöknek csak egy budapesti ingatlana van, ezért jogi lépéseket is fontolgat a horvát lap ellen.

[origo]/MTI