Több mint 150 halott a nigériai robbanásban

Vágólapra másolva!
Felrobbant egy olajvezeték a nigériai főváros közelében, egyes jelentések szerint akár több mint százötven halottja is lehet a robbanásnak.
Vágólapra másolva!

Hivatalos megerősítés egyelőre nem érkezett, de a Vöröskereszt nigériai szervezetének vezetője az AFP hírügynökségnek azt mondta, százötvennél is többen vesztették életüket egy olajvezeték robbanása következtében pénteken egy Lagos környéki nigériai faluban. A robbanása aközben történt, hogy a környékbeli falusiak odagyűltek a megsérült - esetleg megfúrt - vezetékből kilövellő olaj összegyűjtésére.

Egy televízió híradása szerint a robbanás a Takwa-öböl közelében, Ilado falunál történt. "Több mint százan égtek meg elevenen" - mondta a nigériai vöröskereszt főtitkára, Abiodun Orebiyi. A szervezet munkatársai "mintegy ötszáz (üzemanyag szállítására alkalmas) kannát találtak a helyszínen" - tette hozzá.

Az ország a kontinens legjelentősebb olajtermelőjének számít, és a nigériai kőolaj az ötödik legjelentősebb importforrás az Egyesült Államok számára. A legnépesebb afrikai országnak számító Nigéria nyersolajának legnagyobb részét a Niger folyó deltájának vidékén hozzák a felszínre, ahonnan az olajat csővezetéken keresztül szállítják a finomítókhoz.

Nigériában nem ritkák az ilyen robbanások, mivel üzérek vagy a lakosság gyakran megfúrják a csöveket, hogy üzemanyagot lopjanak, így hasonló okok miatt az utóbbi években több százan vesztették életüket. Az illékony folyadék könnyen lángra lobbanhat, felgyújtva mindazokat, akik az olaj begyűjtésével kísérleteznek. Egyes jelentések szerint a mostani robbanást az okozhatta, hogy tolvajok meg akarták csapolni a vezetéket.

[origo]/MTI