Gyengeség miatt kaphattak zöld utat a londoni robbantók

Vágólapra másolva!
Gyakorlatilag felmenti a brit titkosszolgálatot a tavaly július 7-i londoni merényletek miatt őket ért vádak alól az a két jelentés, amelyet a brit kormány, illetve a parlament egyik bizottsága készített. Utóbbit csütörtökön ismerteti a brit belügyminiszter. A vizsgálatok azt állapították meg, hogy erőforrások hiánya miatt nem sikerült előre megneszelni a tervezett robbantásokat.
Vágólapra másolva!

Nem lettek volna képesek megelőzni a biztonsági szolgálatok a tavaly július 7-én, London ellen elkövetett robbantásokat - állapítja meg két, az események okait feltáró vizsgálat. A robbantások körülményeit a brit parlament titkosszolgálati bizottsága és a brit kormány egyaránt megvizsgálta.

Az utóbbi által készített jelentést csütörtökön ismerteti a brit alsóházzal John Reid belügyminiszter. A politikus szerint a jelentés "beszámoló arról, hogy mi mit gondolunk annak a napnak az eseményeiről, és hogy miként képzeljük el, hogyan javítsunk a dolgokon".

A jelentés várhatóan tisztázza a titkosszolgálatokat a kudarc vádjai alól, és az erőforrások hiányával magyarázza, hogy a merényletet elkövető csoport vezetőjét - Mohammad Sidique Khant - nem tartóztatták le annak ellenére, hogy a hatóságok egyébként megfigyelték.

A támadásokról készült parlamenti vizsgálat ugyancsak az erőforrások hiányával magyarázza azt, hogy nem tudták megakadályozni a támadásokat. A titkosszolgálati bizottság a hírszerzés és a rendőrség munkatársait hallgatta meg a vizsgálat során. A bizottság ezen kívül több javaslatot is tesz majd, többek között azt, hogy jobban tájékoztassák a nyilvánosságot a terrorveszélyről.

A BBC biztonságpolitikai elemzője szerint az erőforrás hiányára hivatkozó jelentések felmentik az MI5-öt és a biztonsági szolgálatokat a felelősség alól, ugyanakkor attól tart, sokan "szerecsenmosdatásnak" tarják majd a megállapításokat, és nyilvános vizsgálatot fognak követelni. Csakhogy még nem zárult le az összes vizsgálat. A robbantások miatt indított rendőrségi nyomozás - a szigetország történetének legnagyobb ilyen vizsgálata - még tart, ezért várhatóan a kormány erre hivatkozva szereli majd le a nyilvános vizsgálatot követelőket - írja a BBC News.

A brit hírportál által idézett egyik munkáspárti képviselő szerint nincs olyan rendszer, amelynek segítségével biztosan elkerülhető lett volna a támadás. Egy volt kormányzati tanácsadó ugyanakkor azt állítja, hogy a titkosszolgálatok igenis hibát követtek el. Crispin Black szerint, ha nem volt elég emberük a titkosszolgálatoknak, hogy figyeljék a látókörükbe került Khant, kérhettek volna segítséget a rendőrségtől, és lett volna egy "csomó lehetőségük", hogy részletesebben lenyomozzák a férfit.