Nincsenek UFO-k a brit védelmi tárca szerint

Vágólapra másolva!
Fizikai jelenségek állnak az UFO-észlelések mögött - állítja a brit védelmi tárca egy 2000-ben elkészült, 400 oldalas tanulmánya. A kutatás szerint nincs bizonyíték arra, hogy az azonosítatlan repülő tárgyak földönkívüli eredetűek lennének, arra azonban annál inkább, hogy szokatlan időjárási jelenségekről lehet szó.
Vágólapra másolva!

Nincs bizonyíték az idegen életformák létezésére - állapítja meg a brit védelmi minisztérium egyik, korábban szigorúan titkos jelentése, amelyet az UFO-jelenségek tüzetes vizsgálata alapján készítettek. A napokban alig néhány példányban, szerzője nevének titokban tartásával nyilvánosságra hozott, 2000-ben elkészült jelentés napvilág elé tárását az információs szabadságról szóló törvény tette lehetővé - írja a BBC News. Ennek alapján, a sheffieldi Hallam Egyetem egyik kutatója kérte ki az anyagot.

Az UFO-témában négy éven át folytatott vizsgálatokat Azonosítatlan légi jelenségek az Egyesült Királyságban című tanulmányban összegezték a brit védelmi tárca munkatársai. Kutatásuk fő iránya ez volt: "van-e valami odakint?". A válasz: nincs - írja a BBC. A 400 oldalas jelentés szerint "nincs bizonyíték arra, hogy mást feltételezzünk, mint hogy a rosszindulatúnak, vagy valamilyen irányítás alatt lévőnek vélt jelenségek, természetes fizikai történések."

A jelentés szerint az UFO-észlelések hátterében meteorok és időjárási jelenségek jól és kevésbé jól ismert hatásai állnak. "Meggyőzően bizonyítható az a feltevés, hogy az események majdnem biztosan az atmoszféra, a mezoszféra és az ionoszféra (a föld légkörének rétegei) fizikai, elektromos és mágneses jelenségei..., amelyek olyan ritkán figyelhetők meg, hogy a szemlélők többsége számára egyedinek tűnnek."

Azokkal az eseményekkel kapcsolatba, amikor az észlelő közeli találkozásról számolt be, azt mondják a brit védelmi tárca kutatói, hogy a szemlélők "élénken, de többnyire tévesen írják le tapasztalataikat". Ezen kívül, számos esetben éles fényű repülőgépek, furcsa formájú, elszabadult léggömbök, különös alakú madárrajok állnak az UFO-észlelések hátterében - a brit védelmi tárca szerint.

Kérdés azonban, hogy az UFO-hívőket mennyiben győzi meg a védelmi tárca érvelése. A brit kormányzat amúgy is az összeesküvés-elméletek kereszttüzében áll a hívők részéről korábbi, hasonló, titkos és az idegen repülő tárgyakat nem létezőnek, az észleléseket optikai csalódásnak minősítő kutatások miatt, melyeket a furcsa nevű Flying Saucer Working Party (körülbelül: repülő csészealj munkapárt) nevű szervezeti egység folytatott az '50-es években.

Azt nem tudni, hogy a védelmi tárca mennyi időt és energiát ölt a kutatásba, de az biztos, hogy egy darabig nem lesz ilyen. "Nem valószínű, hogy a jövőben ilyen tanulmányokat készítenénk, hacsak nem merül fel ezt alátámasztó bizonyíték" - idézte a BBC a védelmi minisztérium egyik szóvivőjét.