Megsemmisítették a thai választások eredményét

Vágólapra másolva!
Új választásokat tartanak Thaiföldön, miután az alkotmánybíróság megsemmisítette az áprilisi választások eredményét. A kormányfő által kierőszakolt szavazást a választók nagy része bojkottálta, emiatt nem tudott összeülni az új parlament.
Vágólapra másolva!

Megsemmisítette hétfőn az áprilisban rendezett parlamenti választások eredményét a thaiföldi alkotmánybíróság, egyben új szavazás kiírásáról is döntött. A döntést az ázsiai országban nagy tiszteletnek örvendő Bhumibol Aduljadedzs (IX. Ráma) király határozott kérésére hozták meg, hogy ezzel vessenek véget a Thaiföldön hónapok óta tartó belpolitikai válságnak.

Thakszin Sinavatra kormányfő februárban feloszlatta a parlamentet, és új választásokat írt ki, hogy újabb miniszterelnöki mandátumhoz jusson. A választópolgárok azonban széles körben bojkottálták a voksolást, és az ellenzéki erők hívására az utcákra vonultak, hogy a kormány menesztését követeljék. A szavazáson Thakszin pártja ugyan 57 százalékot szerzett, ám olyan alacsony volt a részvételi arány, hogy az 500 fős thai törvényhozásba nem jutott be kellő számú képviselő. Emiatt nem állhatott fel az új parlament, és a miniszterelnök sem tudta megalakítani új kormányát.

Az 56 éves milliárdos kormányfő hatalma januárban ingott meg, amikor családja eladta a - még megválasztása előtt - általa alapított telekommunikációs óriáscéget. Politikai vetélytársai szerint azzal, hogy egy szingapúri cégnek adott el "thaiföldi stratégiai fontosságú tulajdont", elvesztette "erkölcsi tekintélyét".