Újabb észak-koreai éhínségre figyelmeztetnek a jogvédők

Vágólapra másolva!
A tíz évvel ezelőtti hatalmas éhínséghez hasonlót jósol Észak-Koreában a Human Rigths Watch. A nemzetközi jogvédő szervezet szerint legalábbis ide vezethet a phenjani kormányzat több intézkedése: a központi elosztórendszer visszaállítása és az élelmiszersegélyek lemondása.
Vágólapra másolva!

Újabb éhínséghez vezethet Észak-Koreában az Élelmezésügyi Világprogram (WFP) működésének felfüggesztése, a gabona magánkereskedelmének tiltása és a központi elosztórendszer visszaállítása - állítja a Human Rigths Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet legfrissebb jelentésében. A jogvédők szerint hasonló intézkedések vezettek a tíz évvel ezelőtti hatalmas éhínséghez is, amelyben a becslések szerint legalább 580 ezer ember - vagy akár hárommillió is - veszthette életét.

A kormányzat tavaly októberben vonta vissza azt a sokak által üdvözölt intézkedését, amellyel lehetővé tette a gabona magánkereskedelmét, ráadásul - a WFP szerint idő előtt - lemondta az élelmiszersegélyeket is. A szervezet újabb, kisebb mértékű segélyszállítási ajánlatát április végig nem fogadták el. A jogvédők szerint az intézkedésekkel "megpróbálják visszafordítani az időt, hogy visszaszerezzék az észak-koreaiak fölött elvesztett ellenőrzést". Korábban ugyanis a központi elosztórendszeren keresztül (is) gyakoroltak nyomást az emberekre. Aki nem tett eleget a követelményeknek, egyszerűen nem kapott élelmet.

A jogvédők figyelmeztetnek, hogy már vannak jelei a küszöbön álló éhínségnek: sok észak-koreai ugyanis nem jutott hozzá élelmiszeradagjához, hat hónappal azután sem, hogy visszaállították a központi elosztórendszert. Egy Kínában élő koreai szerint, aki a közelmúltban látogatott haza rokonaihoz, az általa felkeresett öt családból egy sem kapta meg élelmiszeradagját tavaly november óta. Phenjanban pedig - egy dél-koreai segélyszervezet jelentése szerint - áprilisban a lakosok csak tíz napi élelemadagot kaptak, májusban pedig várhatóan semmit nem kapnak majd.

A HRW szerint a phenjani kormány először a háborús raktárakba, majd a kiváltságos rétegeknek - politikai, katonai, titkosszolgálati és rendőri vezetőknek, illetve a munkáspárt tagjainak - juttat az élelemből, és csak ezután kapnak a többiek. Sokaknak azonban már nem jut élelem.

A jogvédők felszólították az észak-koreai rezsimet, tegye lehetővé a segélyszervezetek munkáját, hogy élelemhez juttathassák a rászorulókat és felügyelhessék a segélyek elosztását. Ezenkívül a központi elosztórendszer igazságosabb működtetését és az alternatív beszerzési források - például magánkereskedelem - biztosítását követelik, illetve azt, hogy szüntessék be az élelmiszeradagok elosztásánál gyakorolt hátrányos megkülönböztetést. A HRW felszólította a nagyobb élelmiszer-adományozó országokat is - főképp Kínát és Dél-Koreát -, hogy a nemzetközi normáknak megfelelően felügyeljék segélyeik elosztását.