Oroszország megépítené Irán új atomerőműveit

Vágólapra másolva!
Oroszország kész pályázni két új iráni atomerőmű építésére, megfelelő feltételek esetén - közölte a dél-iráni erőművet építő Atomsztrojexport illetékes részlegvezetője kedden.
Vágólapra másolva!

Ha a műszaki és a politikai feltételek egyaránt kielégítenek bennünket, akkor részt veszünk a tenderen - mondta Vlagyimir Pavlov, miután az iráni atomenergia-ügynökség vezetője bejelentette: Teherán két hónapon belül pályázatokat hirdet két újabb atomerőmű építésére. Az idei iráni költségvetés 200 millió dollárt irányoz elő előlegek fizetésére a tendergyőztesek számára - jegyezte meg Golamreza Agazadeh az ITAR-TASZSZ szerint.

Pavlov megerősítette, hogy az első iráni reaktorblokk, amelynek építése több mint tíz éve húzódik a tengerparti Busehrben, immár 88 százalékban készen áll, s a menetrend szerint ez év végére teljesen elkészül.

Irán mindeddig dacolt az ENSZ Biztonsági Tanácsának azzal a felhívásával, hogy függessze fel urándúsító tevékenységét. A Nyugat attól tart, hogy Teherán atomfegyver kifejlesztésére törekedhet a civil energiaipar örve alatt. Mindamellett Agazadeh hangsúlyozta: bár iráni tudósoknak sikerült 4,8 százalékosra dúsítani az U-235-ös izotópot, a dúsítást nem tervezik 5 százalékosnál nagyobb mértékűre, mert ez már elegendő erőművi fűtőanyag gyártásához.

Moszkva hangsúlyozta, hogy jelenleg károsnak tartja még az utalást is katonai erő alkalmazásának lehetőségére Iránnal szemben. Mindamellett a duma külügyi bizottságának elnöke lehetségesnek tartja, hogy az öt állandó BT-tag és Németország külügyminisztereinek egy hét múlva New Yorkban esedékes ülésén Oroszország és Kína számára is elfogadható BT-határozattervezet szülessen.

Ez nem hivatkozna ugyan az ENSZ-alapokmány (erő alkalmazását is lehetővé tevő) VII. fejezetére, de egy-három hónapon belül kilátásba helyezné egy újabb, már szankciókat tartalmazó határozat elfogadását, ha Irán nem engedelmeskedik a nemzetközi közösség követelményeinek, ragaszkodva az önálló urándúsításhoz - mondta Konsztantyin Koszacsov egy moszkvai rádiónak.