Moszkva a Kalasnyikov jogát szeretné

Vágólapra másolva!
Oroszország vissza akarja szerezni a Kalasnyikov géppisztoly gyártásának ellenőrzését szerte a világon, és Magyarországon közel áll ehhez, mondta az orosz Rosoboronexport fegyverkiviteli monopólium vezérének főtanácsadója, Nyikolaj Svec pénteken egy moszkvai sajtótájékoztatón, amelyen a 87 éves konstruktőr, Mihail Kalasnyikov is jelen volt.
Vágólapra másolva!

Jelenleg tizenegy országban gyártják a Kalasnyikov különböző változatait engedély nélkül, és félszáz cég kínálja teljesen jogtalanul, ennek véget kell vetni, mondta Svec. A könnyűfegyverek illegális, engedély nélküli kereskedelme évi 2 milliárd dollár a világon, és ennek a 80-90 százalékát a Kalasnyikovok teszik ki, közölte becslését korábban a Rosoboronexport.

Az első, AK-47-es modell 1947-es bevezetése óta a Kalasnyikov lett talán a legismertebb könnyűfegyver a világon. Nem utolsósorban a nemzeti felszabadító és gerillamozgalmak körében volt népszerű és az ma is, olyannyira, hogy bekerült az afrikai Mozambik nemzeti címerébe, és látható a libanoni Hezbollah gerillaszervezet zászlaján is.

Korábban a Szovjetunió 18 országnak, köztük a Varsói Szerződésben szövetséges országoknak adta át a gyártási jogot. Ezek a szerződések a szövetség megszűnésével érvényüket vesztették, de mivel nem tartalmaztak sem határidőt, sem mennyiséget, a gyártás tovább folyt, Magyarországon is, mondta Svec.

További tizenegy országnak, köztük Izraelnek, Svédországnak, Finnországnak, Jugoszláviának és a Dél-afrikai Köztársaságnak nem is volt engedélye soha, jelezte. A Kalasnyikovokból 1947 óta több mint százmillió készült, és változatait világszerte több mint 60 országban használják a hadseregek.