A Professzor kiütheti Berlusconit

Vágólapra másolva!
A felmérések azt mutatják, hogy az olaszoknak elegük van Silvio Berlusconi kormányzásából, és könnyen lehet, hogy az olasz miniszterelnök veszít majd az április 9-10-i választásokon. A tespedő gazdaság, korrupciós és diplomáciai botrányok jellemezte Berlusconi-kabinet szinte egyetlen érdeme, hogy kitöltötte ciklusát, ami 1945 óta senkinek sem sikerült Olaszországban. Kérdéses ugyanakkor, hogy várható utóda, a Romano Prodi vezette baloldal képes lesz-e stabil kormányt alakítani.
Vágólapra másolva!

"Erős vagyok, mint egy oroszlán, és biztos vagyok benne, hogy győzök, de még ha veszítek is - ami nem fog megtörténni - nagyon mérsékelt vereség lesz, és a baloldalnak számolnia kell majd velünk a parlamentben" - mondta Silvio Berlusconi csütörtökön. Az olasz kormányfő ezzel első alkalommal ismerte el, hogy veszíthet is az április 9-10-én esedékes olaszországi választásokon. És erre jó esélye is van.

A közvélemény-kutatások legalábbis rendre a volt miniszterelnök, a sokak által csak Professzornak hívott, Romano Prodi által vezetett, A Szövetségnek (L'Unione) nevezett baloldali formációt hozzák ki győztesnek. Prodiék előnye 3,5-5 százalék között ingadozik a Berlusconi által vezetett Szabadság Háza (Casa delle Liberta) előtt. Berlusconit ez annyira zavarta, hogy február elején elfogultsággal vádolta meg a kutatókat, de ezen kívül is rendszeresen leminősíti azokat a felméréseket, amelyek nem az ő szövetségére nézve kedvező eredményeket mutatnak. "Vagy politikai okokból rosszak, vagy rossz módszerrel készítették őket" - mondta egy alkalommal. Végül saját pártja is megrendelt egy felmérést, ami 48,4 százalékra hozta ki a Szabadság Házát, míg a Szövetségnek 48,2 százalékot jósolt.

Történelmet írt

Berlusconi elkeseredetten küzdött újraválasztásáért. Idegessége a kampány alatt több alkalommal is tetten érhető volt, egyszer kirohant egy tévéműsorból, mert nem tetszettek neki a kérdések, és az első kormányfőjelölti vitán is alulteljesített. Nem is beszélve durva megjegyzéseiről, például, amikor azt mondta: "Jobban bízom az olasz nép eszében, hogy azt gondoljam, lesz elég sok fasz, aki saját érdeke ellenében szavazzon."

Pedig, ha nem is sikerül ismét kormányzati pozícióba jutnia, akkor is történelmet írt - több szempontból is. Olasz kormányfő eddig még soha nem ült ennyi alkalommal bíróság előtt. Üzleti vállalkozásainak ügyeivel kapcsolatban számtalanszor megvádolták már adócsalással, vesztegetéssel, könyvelési trükközéssel, ám mindig felmentették, vagy elévültek az ellene felhozott vádak. A legutóbbi ilyen ügy középpontjában a brit ügyvéd állítólagos lefizetése állt. David Mills, Tony Blair kultuszminiszterének férje, állítólag pénzért cserébe hamisan tanúskodott Berlusconi mellett. Milánói ügyészek most ezzel kapcsolatban akarnak pert indítani a miniszterelnök ellen: akár már a választások másnapján, április 11-én bíróság elé citálhatják

Történelmet írt azzal is, hogy 1945 óta az övé az első olyan olasz kormánykoalíció, amely képes volt kitölteni hivatali idejét. Egyes elemzők szerint azonban ezzel ki is fújt minden erénye. Mások ugyanakkor kormányzásának pozitívumai közé sorolják az állami illetékek csökkentését, a munkajogi szabályok egyszerűsítését és az óvatos nyugdíjreformot is.

Elég volt

Azzal, hogy Berlusconi sokat rontott Olaszország nemzetközi megítélésén, az olaszok legutóbb péntek reggel szembesülhettek az újságosoknál. Az Economist nemzetközi magazin olasz kiadásának címlapján ugyanis öles betűkkel ez a felirat virított: Basta, Berlusconi (Berlusconi, elég volt!).

A milliárdos üzletemberből lett politikus vitatott megjegyzései időnként diplomáciai bonyodalmakat is okoztak. Előbb náci kápónak nevezte az egyik német európai parlamenti képviselőt, fagyos viszonyt teremtve Németországgal, később a muszlim világot háborította fel egyik megjegyzése, amelyben a nyugati civilizációt az iszlámnál felsőbbrendűnek nevezte. Az utóbbi hetekben pedig Kínát sértette meg, amikor a kommunistákat minősítette úgy, hogy azt mondta, a kínai kommunisták megfőzték a gyerekeket, és azzal trágyázták a földet.

Kérdés ugyanakkor, mi lesz, ha valóban veszít a választáson a konzervatív oldal, és a Romano Prodi vezetése alatt álló baloldal jut pozícióba. Prodinak ez egyszer már sikerült: 1996-ban egy általa vezetett koalíció legyőzte Berlusconiékat. Elemzők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy Prodi furcsa státusza - egy színes, csöppet sem egységes szövetség élén áll, de saját pártja nincsen - azt vetíti előre, hogy koalíciója nem lesz eléggé stabil, és megismétlődik az, ami két évvel 1996-os győzelme után történt: addigi szövetségesei egy politikai manőverrel lemondásra kényszerítették. Berlusconi maga is csak azt mondja Prodira, hogy "kirakatember".