Milliókkal fizette le szövetségeseit a brazil kormánypárt

Vágólapra másolva!
Több millió dollárt utalt át illegális módon koalíciós szövetségeseinek a brazil kormánypárt - állapította meg egy parlemtni vizsgálat. A kiterjedt korrupciós ügyben két miniszter, másféltucat képviselő, egy volt kabinetfőnök, és egy sor másik személy - összesen több mint száz ember érintett.
Vágólapra másolva!

Több mint száz embert - köztük parlamenti képviselőket, minisztereket - kellene perbe fogni korrupció miatt - állapította meg egy korrupciós botránnyal kapcsolatban indított brazil parlamenti vizsgálat. A kilenc hónapig tartó vizsgálat 1800 oldalas, szerdán közzétett vizsgálati jegyzőkönyve szerint a kormányzó Munkáspárt törvénytelenül fizetett más pártok képviselőinek, hogy csatlakozzanak a koalícióhoz. A vizsgálatot eredetileg a brazil állami postánál sejtett korrupció ügyében indították, de hamar kiterjesztették a Munkáspárt képviselő-lefizetési ügyére is - írja a BBC News.

A jelentés összesen 19 - jelenlegi és volt - képviselőt, három egykori Munkáspárti vezért, és két minisztert is megnevez, mint a korrupciós ügy részeseit. A legjelentősebb figura Jose Dirceu a brazil elnök volt kabinetfőnöke. Dirceu ugyan tagadja, hogy bűnt követett volna el, ám ha a vizsgálóbizottság jelentését a jövő heti szavazáson jóváhagyja a parlament, akkor várhatóan vádat emelnek ellene.

A jelentés szerint a Munkáspárt több millió dollárt folyósított szövetségeseinek, amellyel megsértette a választási törvényt. Luiz Inácio Lula da Silva elnököt ugyanakkor tisztázza a jelentés.