Hónapokig várhat perére a libériai exdiktátor

Vágólapra másolva!
Várhatóan csak hónapokon belül kezdődhet meg Charles Taylor libériai exdiktátor pere a Sierra Leone-i speciális törvényszéken, jóllehet már a héten megjelenik bírái előtt. A Nigériában, száműzetésben élő Taylor drámai körülmények között került a bíróság őrizetébe: közelgő kiadatását megneszelve megpróbált kereket oldani, ám végül - több zsáknyi euró és dollár társaságában - szerdán elfogták.
Vágólapra másolva!

A Sierra Leone-i nemzetközi háborús törvényszék őrizetébe helyezték Charels Taylor egykori libériai diktátort. A tízezrek haláláért, és két ország romba döntéséért is felelős Taylort szerdán fogták el a nigériai-kameruni határon, miután eltűnt Nigéria dél-keleti részén lévő villájából.

Taylort előbb a nigériai fővárosba, Abujába szállították, miután a határon elfogták, amint egy pénzeszsákokkal megrakott Range Roverrel külföldre próbált szökni. Taylor azt követően próbált eltűnni, hogy az új libériai elnök, Ellen Johnson Sirleaf közölte, szeretnék bíróság elé állítani, és erre Olusegun Obasanjo nigériai elnök megígérte, a libériai hatóságok őrizetbe vehetik a volt elnököt. Taylor 2003-as lemondásáért és a polgárháború befejezéséért cserében kapott lehetőséget arra, hogy Nigériában telepedjen le. Abujából Monroviába, Libéria fővárosába vitték, ahol az ENSZ őrizetébe került, és a nemzetközi szervezet végül átadta őt a Sierra Leonei speciális bíróságnak.

A Sierra Leone-i törvényszéken összesen 11 vádpontban háborús bűnökkel, emberiesség elleni bűntettekkel, gyilkosság, csonkítás és nemi erőszak miatt vádolják a libériai exelnököt. Eredetileg több vádpont szerepelt a vádiratban, ám hat pontot kivettek belőle, hogy a per sokkal "lényegre törőbb" legyen. A volt diktátort még a hét második felében a bíróság elé idézik, ám a különleges törvényszék vezetője, Desmond de Silva szerint még hónapok telhetnek el, mire felkészülnek a tárgyalás megkezdésére, az országot véres polgárháborúba taszító Taylor ügyében.

"A mai egy különleges alkalom, egy fontos nap a nemzetközi igazságszolgáltatás, a nemzetközi közösség és mindenekelőtt a Sierra Leone népe számára. Az, hogy (Taylor) a különleges bíróság őrizetében van, azt a világos üzenetet közvetíti, hogy nem számít, ki milyen gazdag, vagy rettegett, a törvény felette is áll" - mondta a bíróság vezetője.

Taylor még 1989-ben hadúrként robbantotta ki a Libériai polgárháborút, majd 1997-ben elnökké választatta magát. A gyanú szerint gyémántokért vásárolt fegyvereket a Sierra Leone-i Forradalmi Egyesült Front (RUF) erőinek. A RUF különös kegyetlenségéről volt hírhedt, katonái - gyakran gyerekkatonák - előszeretettel csonkították meg a civileket: levágták: kezüket, lábukat, fülüket, ajkukat. A polgárháborúk okozta bizonytalanság a környező Elefántcsontparton és Guineában is éreztette hatását.