Budapesten át menekül egy észak-korai család

Vágólapra másolva!
Dél-Korea budapesti nagykövetségétől kért menedékjogot a közelmúltban egy észak-koreai család. dél-koreai értesülések szerint a négytagú család már meg is érkezett Szöulba.
Vágólapra másolva!

Egy Budapesten élő észak-koreai család a közelmúltban menedékjog iránti kérelemmel fordult a Dél-Koreai Köztársaság budapesti nagykövetségéhez - közölte hétfőn a magyar Külügyminisztérium. A külügyi szóvivő közleménye szerint a család egyetlen tagja sem diplomata. Az ügy érzékenysége miatt, a külügyi tárca nem szolgál részletesebb információval - tudatta Polgár Viktor szóvivő.

Az [origo] megkereste a Dél-Koreai Köztársaság budapesti nagykövetségét, de ott azt mondták, hogy nincs tudomásuk az ügyről.

Kedden kormányforrásokra hivatkozva jelentette a Csoszon Ilbo szöuli újság, hogy észak-koreai állampolgárok egy csoportja menedékjogot kért Dél-Korea budapesti nagykövetségén. A szöuli napilap internetes kiadása szerint egy észak-koreai vállalat alkalmazottjáról és családtagjairól van szó, akik időközben már Szöulba érkeztek. A dél-koreai hatóságok már vizsgálják az ügyet.

Korábban a Csoszon Ilbo arról számolt be, hogy az észak-koreaiak még Dél-Korea budapesti nagykövetségének a védelmét élvezik, és Szöul tárgyalásokat kezdett a magyar kormánnyal az észak-koreai személyek fölötti felügyelet elnyerése érdekében. Az észak-koreai hivatalos szervek viszont állítólag arra kérték a budapesti kormányt, hogy ne engedje távozni a csoportot Dél-Koreába.

[origo]/MTI