Ausztrália védővízumot adott 42 iriáninak

Vágólapra másolva!
Ausztrália csütörtökön bejelentette, hogy ideiglenes védővízumot adott az Indonéziához tartozó Nyugat-Iriánból származó 42 menekültnek, Jakarta korábbi diplomáciai figyelmeztetései ellenére.
Vágólapra másolva!

A 42 pápua egy csónakon érkezett Ausztrália északi partjaira, miután öt napig hánykolódott a tengeren. Mint Amanda Vanstone ausztrál bevándorlási miniszter Sydney-ben közölte, a menekültek hamarosan elhagyják az Indiai-óceánban lévő Karácsony-szigeten felállított tábort, és Melbourne-be szállítják őket. Negyvenharmadik társuk ügye további vizsgálatra szorul.

A menekültek, akik között vannak szakadár harcosok és családtagjaik is, Nyugat-Iriánban elkövetett népirtással vádolják Indonéziát. A területet, amely egy szigeten fekszik Pápua Új-Guineával, 1963-ban foglalta el Jakarta. A menedékjogot kérők azt állítják, halál vár rájuk, ha visszaküldik őket Indonéziába, annak ellenére, hogy Indonézia canberrai nagykövete februárban biztosította őket: nincsen félnivalójuk.

Az indonéz külügyminisztérium egyelőre nem kommentálta az ügyet. A nagykövet viszont az ABC ausztrál rádiónak úgy nyilatkozott, hogy az esetnek "minden bizonnyal hatása lesz" a kétoldalú kapcsolatokra. Korábban Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök személyesen telefonált John Howard ausztrál kormányfőnek és felszólította: ne adjon a csoportnak politikai menedékjogot.

Vanstone sajtókonferenciáján reményét fejezte ki, hogy az ausztrál-indonéz kapcsolatok vannak olyan erősek, hogy kibírják ezt a döntést. A miniszter külön hangsúlyozta: nem országokat, hanem egyéneket érintő döntésről van szó.