Guantanamón köt ki az új Monopoly vesztese

Vágólapra másolva!
Amerikában élő arab grafikus értelmezte át a Gazdálkodj okosan! társasjáték ismertebb nagytestvérét, a Monopolyt. Az új játékban nem kölcsönügyletekkel, hotelvásárlással és hasonlókkal, hanem belbiztonsággal, a szabadságjogok védelmével kell foglalkozni, a vesztes pedig nem csődöt jelent, hanem Guantanamóra kerül - írja a Guardian.
Vágólapra másolva!

Új formába öntötte egy Amerikában élő arab grafikus a legendás társasjátékot, a Monopolyt. A Gazdálkodj okosan! című játékra emlékeztető Monopolyban adni-venni kell, minél nagyobb vagyont kell felhalmozni és el kell kerülni a csődöt. Az új verzió azonban egész másról szól - írja a Guardian -, amit már a sokat bírált amerikai belbiztonsági törvényre utaló címe, Patriot Act: The Home Version is jelez.

A játék lényege, hogy amerikai belbiztonsági kérdésekben - többek között szabadságjogokkal - kell ügyeskedni. Míg az eredeti játékban minél több pénzt kell felhalmozni és el kell kerülni a csődöt, itt a legfőbb cél, hogy a játékosok ne kerüljenek az amerikai guantanamói támaszpontra, ahol a valóságban százakat tart fogságban az amerikai hadsereg vitatott körülmények között.

A játékosoknak a játék kezdete előtt kockadobás segítségével állampolgárságot, etnikumot, vallást, munkát és politikai beállítottságot kell választaniuk. Az nyer, aki meg tudja őrizni szabadságjogait.