Türkmenisztánban elítélték az RFE//RL két munkatársát

Vágólapra másolva!
A Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (RFE//RL) türkmén nyelvű adásának két munkatársát ítélték el Türkmenisztánban 15 napi közhasznú munkára - közölte a rádió prágai központja.
Vágólapra másolva!

A két riportert, Meret Hommodovot és Zsumadurdi Ovezovot március 7-én tartóztatták le Türkmenisztán délkeleti részén. A türkmén rendőrség nem indokolta őrizetbe vételüket, az ítéletet viszont "huliganizmus" címen szabták ki rájuk.

Az RFE/RL-t Haraszti Miklós, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-ügyekben illetékes képviselője tájékoztatta az ügyről. A türkmén hatóságok azonban nem vették fel a kapcsolatot a rádióval, és a két riporter hollétéről sem lehet semmit sem tudni.

Az RFE/RL türkmén nyelvű szolgáltatása már a múlt héten közölte, hogy más türkmenisztáni tudósítói mobiltelefonjainak működését valószínűleg "leblokkolták", mert nem lehet őket utolérni. A közép-ázsiai volt szovjet köztársaság a világ diktatórikus rezsimjei közül az egyik legmegtorlóbb jellegű.

A Saparmurat Niyazov elnök személyi kultuszára épülő rendszer nem tűri az ellenzéki tevékenység semmilyen formáját sem, és az országban nem létezik a független sajtó, az RFE/RL türkén adása az egyetlen alternatív hírforrás.