A brit kormánynak dolgozott az egyik londoni robbantó

Vágólapra másolva!
Egy ideig a brit ipari minisztérium alkalmazásában állt az egyik londoni robbantó. A tavaly június 7-i, 52 halálos áldozatot követelő robbantások elkövetőinek feltételezett vezetője brit cégeket népszerűsített külföldön - írja az Independent.
Vágólapra másolva!

A brit kereskedelmi és ipari minisztériumnak dolgozott egy ideig a tavaly júliusi londoni merénylők feltételezett vezetője - írta szombaton az Independent című brit napilap.

A 30 éves Mohammad Sidique Khan, aki tavaly júliusban három társával - az öngyilkos merénylőkön kívül - 52 ember életét kioltó merényletsorozatot követett el a brit fővárosban, a minisztériumban a brit cégek külföldi népszerűsítésével foglalkozott - írja a lap a leadsi önkormányzat levéltárára hivatkozva.

Khannak Leadsben őrzött személyi dossziéjából kiderül, hogy a férfi Yorkshire-ban a minisztérium fegyverexporttal foglalkozó részlegének dolgozott az 1990-es évek közepén, amikor John Major konzervatív kormánya bővíteni igyekezett kapcsolatait az ázsiai országokkal.

A pakisztáni származású brit állampolgár 1996-ban hagyta ott az állást, hogy a leadsi egyetemen folytasson menedzseri tanulmányokat, majd a településtől nem messze fekvő Hillside-ban helyezkedett el egy általános iskolában. A dosszié szerint 2003-ban Khan gyakran hiányzott az iskolából, ekkor utazott Pakisztánba. 2004-ben egy hosszabb betegállomány után fel is mondott.

Mohammad Sidique Khant, valamint a 22 éves Shahzad Tanweert, a 19 éves Hasib Hussaint és a 19 éves Germaine Lindsayt gyanúsítják a 2005. július 7-én három londoni metrószerelvényen és egy autóbuszban elhelyezett pokolgépekkel elkövetett merényletekkel. A nyomozók az al-Dzsazíra arab hírtelevízióban a merénylet után közzétett videofelvétel alapján azt feltételezik, hogy Khan volt a csoport vezetője.