Újabb sokkoló képeket közöltek az iraki fogolykínzásról

Vágólapra másolva!
Egy ausztrál tévétársaság újabb képeket közölt az iraki Abu Graib börtönben 2003-ban elkövetett fogolykínzásokról. A sokkoló képek a Pentagon szerint hitelesek, de már a fogolykínzásokkal kapcsolatos korábbi vizsgálatoknál is ismerték őket - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

Amerikai emberi jogi aktivisták újabb vizsgálatot követelnek az iraki Abu Graib börtönben, miután ismét olyan felvételek láttak napvilágot, amelyeken a foglyokat kínozzák. A bagdadi börtön korábban is kavart már indulatok, több katonát ítéltek börtönbüntetésre az intézményben 2003-ban elkövetett fogolykínzások miatt.

A ausztrál televízió korábban nyilvánosságra nem került 2003-as képsorokat közölt, melyeken kínzások láthatók. Az SBS TV felvételei állítólag ugyanabból a forrásból származnak, mint a korábbi botrányokat kiváltó fotók és videófelvételek. A BBC, a televíziós társaságot idézve azt írja, hogy a képsorokon "gyilkosság, kínzás és szexuális megalázás látható".

A BBC közölt néhány képet a felvételekből. Ezeken, többek között látható, amint egy csuklyával letakart fejű, megkötözött rab előtt, egy megvadult kutyát hergelnek, meztelen rabokat raknak egymás hátára vagy kötnek ki. Az amerikai belügyminisztérium jogtanácsosa szerint több problémát is felvetnek a képek: egyrészt a felvételeken látható embereket megalázó helyzetbe hozza a képek közlése, másrészt az új képsorok ismét felszíthatják az ügy körüli felháborodást.

A Pentagon illetékesei megerősítették, hogy a képek valódiak, ugyanakkor megjegyezték azt is, hogy nem újak, a börtönnel kapcsolatos vizsgálatokat végzők már ismerték ezeket. A BBC elemzőkre hivatkozva azt írja, hogy az épp lecsengőben lévő Mohamed-karikatúrák ügye után, a most nyilvánosságra került képek elterjedésétől függ, hogy milyen reakciót váltanak ki.