Az orosz külügyminiszter ellenzi az Irán elleni szankciókat

Vágólapra másolva!
Az orosz külügyminiszter ellenezte az esetleges nemzetközi büntetőintézkedéseket Irán ellen szerdán Bécsben azon a találkozón, amelyet az EU vezető képviselőivel tartott az iráni atomprogramról, de egyetértett az iráni urándúsítás újbóli leállításának szükségességével.
Vágólapra másolva!

Oroszország nem támogat esetleges Irán elleni szankciókat, ezt Szergej Lavrov a bécsi találkozó után tartott sajtóértekezleten fejtette ki. Az orosz politikus szerint szankciók még sohasem járultak hozzá a konfliktusok békés megoldásához, hanem csak előkészítést jelentettek a konfliktusok további éleződéséhez. Az orosz külügyminiszter hozzáfűzte: ha el akarják érni, hogy Teherán betartsa a nemzetközi közösséggel kapcsolatban vállalt kötelezettségeit és ne legyen titkos atomprogramja, akkor mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) újból tevékenykedhessen Iránban.

Az orosz külügyminiszternek az EU-trojka - a megelőző, a jelenlegi és a következő soros elnöki tisztséget betöltő ország - képviselőivel tartott találkozóján állást foglaltak amellett, hogy Irán állítson le minden olyan tevékenységet, amely az urándúsításhoz kapcsolódik. Ursula Plassnik osztrák külügyminiszter arra szólította fel a teheráni vezetést, hogy használja ki a március elejéig tartó időszakot és hajtson végre fordulatot addig az időpontig, amíg a NAÜ újabb jelentése az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kerül. Az orosz külügyminiszter kiemelte, hogy minden olyasmit meg kell tenni, aminek révén Irán ismét tárgyalóasztalhoz ül és ismét moratóriumot érvényesít az urándúsítással kapcsolatban.

Forrás: MTI
Ahmadinedzsád elnök szerint országának joga van az urándúsításhoz

Plassnik reményét fejezte ki, hogy a Hamász vezetőivel folytatandó moszkvai tárgyalásokon tartják magukat azokhoz az alapelvekhez, amelyek a közel-keleti békefolyamattal foglalkozó négyes útitervében szerepelnek. Kiemelte, hogy ezekhez tartozik Izrael létezési jogának, valamint az Izrael és a palesztinok közötti eddigi megállapodásoknak az elismerése. Lavrov hangsúlyozta: Moszkva arra törekszik, hogy a Hamász elismerje Izraelt.

A bécsi külügyminisztérium a találkozóról kiadott tájékoztatójában arról adott hírt, hogy Lavrov Benita Ferrero-Waldner EU-biztossal és Erkki Tuomioja finn külügyminiszterrel tárgyalt. A tájékoztatóban idézték az osztrák külügyminisztert, aki szerint sokoldalú kapcsolati hálózat fűzi össze az EU-t Oroszországgal, és ezek tükröződtek a bécsi megbeszéléseken is. Kiemelte, hogy Oroszország nemcsak különleges szerepet játszik a nemzetközi kapcsolatokban, hanem az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaként, valamint a G8-ak csoportjának jelenlegi elnökeként különleges mértékű felelősséget is visel.

Plassnik kifejtette, hogy az emberi jogokkal kapcsolatos konzultáció is fontos részét képezi az EU és Oroszoszág közötti kapcsolatoknak. "A barátok közötti nyílt párbeszédhez tartozik, hogy olyan kérdéseket is megvitatnak, amelyekben nem feltétlenül azonos a véleményük" - fűzte hozzá. Kiemelte, hogy ilyennek tartja a csecsenföldi helyzetet, valamint a nem kormányzati szervezetekkel kapcsolatos szituációt is. Emlékeztetett arra, hogy az ilyen szervezetekkel kapcsolatos új orosz törvény aggodalmat keltett az EU-ban. "Figyelmesen követni fogjuk ennek a törvénynek az alkalmazását" - jelentette ki.