Szaddám kiabált, féltestvére dulakodott a bíróságon

Vágólapra másolva!
Szaddám Huszein szerint erőszakkal cibálták a bíróság elé perének 11-ik napján. A volt iraki diktátor hevesen kikelt a bíróság, az USA és George Bush amerikai elnök ellen, míg féltestvére őreivel dulakodott, majd a bírónak háttal foglalt helyet. A hétfői tárgyaláson volt magas rangú iraki vezetőket hallgatnak meg tanúként, a 148 emberáldozattal járó, 1982-es dudzsaili mészárlás ügyében. A pert elnapolták.
Vágólapra másolva!

A korábban bejelentett bojkott ellenére, hétfőn megjelent perének újabb tárgyalásán Szaddám Huszein volt iraki elnök és hét vádlott-társa. A vádlottak ugyanakkor azt állították, hogy erőszakkal hurcolták be őket őreik a bagdadi különleges bíróság tárgyalótermébe. A pert keddre elnapolták.

Az exdiktátor "le az árulókkal!", "vesszen Bush!", "éljen az iraki nemzet!" kiáltásokkal lépett be a terembe. "Te egy senki vagy! Szégyelld magad!" - kiáltotta később a bíróság elnöke felé. Szaddám Huszein féltestvére, Barzán Ibráhim al-Haszan at-Tikriti, a titkosszolgálat volt főnöke dulakodott őreivel, amikor azok erővel le akarták ültetni a vádlottak padjára. Végül a földre ült, hátat fordítva a bírói emelvénynek. A rákbeteg Tikriti követelte: engedjék haza, hogy családja körében halhasson meg.

Az ügyvédek - előzetes ígéretüknek megfelelően - távol maradtak a tárgyalásról. "Sem az iraki törvények, sem bármilyen más törvény nem kötelezheti részvételre a vádlottakat és a védőket, hacsak nem a dzsungel törvénye" - mondta kevéssel a tárgyalás kezdete előtt Halíl al-Dulaimi, a védők csapatának vezetője. Miután a vádlottak választott ügyvédei bojkottálták az utóbbi tárgyalásokat, a bíróság kinevezett védőket a vádlottak számára, akik azonban ezekkel nem hajlandók együttműködni.

A vádlottak és védőik részben a bíróság élén történt személyi változások ellen tiltakoznak - elfogultsággal vádolva a jelenlegi vezető bírót, Rauf Rasid Abder-Rahmant -, másrészt az ügyvédek és családjaik személyes biztonságának szavatolását követelik. Ahhoz is ragaszkodnak, hogy élő egyenes adásban, vágatlanul közvetítsék a televíziók a tárgyalást.

Bírósági tisztségviselők szerint a bírák a régi rendszer három régi tisztségviselőjének tanúvallomását kívánják meghallgatni a hétfői - tizenegyedik - tárgyaláson. Haszan al-Obedi, a titkosszolgálatok volt vezetője és Ahmed Huszein Hudeír volt elnöki kabinetfőnök foglal helyet a tanúk padján. Egy harmadik személy, aki biztonsága okán nevének elhallgatását kérte a bíróságtól, függöny mögött tesz tanúvallomást.

A most folyó perben 148 síita lemészárlása a vád a volt államfő és hét vádlott-társa - az előző rendszer magas rangú tisztségviselői - ellen. A mészárlásra a Bagdadtól északra fekvő Dudzsailban került sor 1982-ben, miután a faluban merényletet kíséreltek meg Szaddám ott áthaladó gépkocsikonvoja ellen. A vádlottak ártatlannak vallják magukat. Ha rájuk bizonyítják a vádat, halálos ítélet várhat rájuk.