A brit katonákat féltik a civilverők felvételei miatt

Vágólapra másolva!
Készenléti állapotba helyezték az iraki brit egységeket a hétvégén napvilágra került civilverési ügy miatt. Egy, a News of the World által nyilvánosságra hozott felvételen brit katonák vernek tizenéves, fegyvertelen iraki civileket. Irakban és Nagy-Britanniában is tüntetéseket szerveznek a muszlimok, de a botrány veszélybe sodorja az afganisztáni bevetésre induló brit katonákat is. Az ügy miatt egy embert már el is fogtak.
Vágólapra másolva!

Rendkívüli készültséget vezettek be az iraki brit erőknél. Mint ismeretes, a hét végén, brit katonák ütlegeltek fegyvertelen iraki tüntetőket, s ezt videóra vették bajtársaik. Most a kitört botrány nyomán, a helyiek várható ellenlépéseitől tartanak. A szombaton bemutatott videofelvételen az volt látható, amint Irakban szolgáló brit katonák brutálisan bántalmaznak védtelen iraki tizenéveseket. Moktada asz-Szadr radikális iraki síita imám vasárnap már figyelmeztetett, hogy Bászrában várhatóan tiltakozásokat szerveznek a videó miatt. A nagy-britanniai muzulmánok most szombatra szerveznek nagy tüntetést.

A felvételek körbejárták a világot, főképp az arab adók vetítették. A sokkoló képsorok ugyanakkor nem is jöhettek volna rosszabbkor, amikor mind nyugati diplomaták, mind muszlim vezetők a Mohameden élcelődő dán karikatúrák miatti felháborodást igyekeznek lecsendesíteni és brit katonák ezrei várnak afganisztáni bevetésre - írja a Guardian.

A brit védelmi minisztérium szerint az eredetinek talált felvételeket "roppant nyugtalanítónak" tartja a tárca. Az ügyben már vizsgálatot is indított a katonai rendőrség. Az iraki vezetés is gyors vizsgálatokat szorgalmaz. A brit vizsgálók meglátogatják a helyszínt, beszélnek a szemtanúkkal és az áldozatokkal. Tony Blair brit kormányfő alapos vizsgálatot ígért, de közölte, a brit katonák jelentős többsége megfelelően viselkedik, és jó munkát végez. A védelmi tárca felszólította a verekedő katonákat, adják fel magukat, hogy megelőzzék más egységek gyanúba keveredését.

Az ügyben egy embert már el is fogtak - írja a Times. A férfit vasárnap este vették őrizetbe, de azt nem közölték, hogy katonáról van-e szó.

A brit muszlim tanács főtitkára szerint a felvételek miatt komoly veszély fenyegeti a nyolcezer Irakban szolgáló, illetve háromezer afganisztáni bevetésre váró brit katonát. "Az ilyen esetek komoly károkat okoznak muszlim világbeli megítélésünknek" - idézte a Times Sir Iqbal Sacraine-t.

A képeken, amelyeket egy tizedes készített szórakozásból egy háztetőről, az látható, amint a brit katonák civileket ütnek-vernek, lábbal, puszta kézzel vagy épp gumibotokkal. A képek alatt a fiatal iraki fiúk fájdalomkiáltásait és a felvétel készítőjét lehet hallani, amint röhögcsél a látványon, és biztatja verekedő társait. A felvételeket közreadó News of the World szerint 42 ütést lehet megszámolni a kétperces felvételen, amelyből egy perc csak a veréseket mutatja. Összesen négy fiatalt, köztük egy gyereket vernek a katonák, illetve látható, ahogy egy másik civilt ütnek és bemocskolják egy eszméletlen ember testét.

Az egész két éve történt, amikor a Bászra környékén kitört tiltakozások során brit egységekre is rátámadtak. A tizenéves civileket ezeken a tüntetéseken fogták el. A lap szerint a felvételt ismerőseinek mutatta meg készítője Európában, és ezek egyike juttatta el hozzájuk. Azt nem árulták el, hogy a "titkos házi videón" melyik brit egység tagjai láthatók, jóllehet annyit lehet róluk tudni, hogy hivatalos állomáshelyük Németországban van. A Guardian szerint a német Paderbornban állomásozó 20. páncélos dandár tartózkodott Irakban a kérdéses időszakban, 2004 áprilisáig.

Az iraki megszállás három éve alatt elkövetett bántalmazások sorában azonban ez már a sokadik, és brit katonák sem most először keveredtek ilyen botrányba. 2003 májusában például egy segélytáborban vertek iraki foglyokat. Ez akkor derült ki, amikor a bántalmazásokról készült fotókat előhívatta készítője. Összesen négy katonát marasztalt el a hadbíróság.

Bizonyíték hiányában ejtették azonban a vádat az ellen a hét ejtőernyős ellen, akiket egy 18 éves iraki 2003-as megölése miatt állítottak hadbíróság elé. Tavaly, júliusban összesen hét brit katona ellen indult eljárás egy iraki őrizetes - Baha Músza - megölése, illetve más foglyok 2003 szeptemberi bántalmazása miatt. Az ügy, amelyben három katonát háborús bűnnel vádolnak, még nincs lezárva.