A BT egyelőre nem foglalkozik az iráni atomprogrammal

Vágólapra másolva!
Nem terveznek azonnali intézkedéseket az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) állandó tagállamai az iráni atomprogrammal kapcsolatban, s a testület első reagálásában nem ad majd érdemi választ a Nemzetközi Atomeneriga-ügynökség vonatkozó jelentésére - közölték diplomáciai források.
Vágólapra másolva!

A világszervezet New York-i székhelyén szerdán nyilatkozó diplomaták szerint a Biztonsági Tanács Mohamed el-Baradeinek, a NAÜ főigazgatójának küldendő levelében várhatóan csupán annyit tudat majd, hogy tudomásul vette, hogy a NAÜ a BT elé utalta a vitatott iráni atomprogram ügyét, a BT azonban tartózkodni fog a Teheránnal kapcsolatos kommentároktól.

A BT vétójoggal rendelkező öt állandó tagállamának - az Egyesült Államoknak, Nagy-Britanniának, Franciaországnak, Oroszországnak és Kínának - az ENSZ-nagykövetei nem hivatalos megbeszélésükön állapodtak meg a biztonsági tanácsi válaszlevél főbb pontjairól.

A NAÜ kormányzótanácsa múlt szombaton az Európai Unió és az Egyesült Államok kérésére döntött arról, hogy a BT elé viszi az iráni atomprogram ügyét. A NAÜ nem kérte, hogy a BT tűzze napirendre az iráni atomprogram kérdését, és nem kért intézkedéseket - így büntetőintézkedéseket sem - Iránnal kapcsolatban. A NAÜ már el is küldte a BT-nek Iránnal kapcsolatos dokumentumait: mindazokat a jelentéseket, amelyeket Baradei készített 2003 óta az iráni atomprogramról, valamint a kormányzótanácsnak ezzel kapcsolatban elfogadott valamennyi határozatát. A NAÜ mindezekkel tájékoztatta a BT-t arról, hogy Irán miként sértette meg az - atomfegyverek terjedésének megakadályozását célzó - atomsorompó-szerződésben vállalt kötelezettségeit.