Újabb muszlim tüntetések a gúnyrajzok miatt

Vágólapra másolva!
Radikális muzulmán csoportok újabb tüntetéseket rendeztek hétfőn Indonéziában a Mohamed-karikatúrák miatt. A rajzokat elsőként közlő Jyllands-Posten dán lap szerint azonban a tüntetéshullámot "felülről" irányítják. Kofi Annan ENSZ-főtitkár közben újra felszólította a felháborodott muzulmánokat, hogy vessenek véget az erőszakos cselekményeknek, míg Norvégia kártérítést követel a damaszkuszi követségének felgyújtásáért.
Vágólapra másolva!

Indonéziában a jakartai tüntetés részvevői a dán nagykövetség elé vonultak, és újabb bocsánatkérést követeltek a dán kormánytól. A bandungi tiltakozók viszont az indonéz kormánytól azt követelik, hogy szakítsa meg diplomáciai kapcsolatait Dániával. Radikális muzulmánok már a múlt pénteken is megrohamozták Jakartában a dán diplomáciai képviseletet, de a rendfenntartók visszaverték támadásukat. Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök is elítélte, hogy európai lapok gúnyrajzokat közöltek Mohamed prófétáról, ugyanakkor felszólította az ország túlnyomórészt muzulmán lakosságát, hogy fogadja el a dán kormány és a karikatúrákat először közlő dán lap, a Jyllands-Posten bocsánatkérését.

A tüntetéshullámot kiváltó Mohamed-karikatúrák megrendelője és első közlője, a Jyllands-Posten dán lap szerint nem e gúnyrajzok publikálása idézte elő a valóságos "népfelkelésekké" dagadó tiltakozó akciókat. Feltételezése szerint "felülről irányítják" a dán és más külképviseletek ellen intézett közel-keleti támadásokat.

A hírmagyarázó szerint az ember "legvadabb álmaiban" sem láthatta előre, hogy ilyen mértékben "túlreagálják" e karikatúrák megjelenését. Nem is ez a "vészterhes népfelkelések" kiváltó oka: ez már régóta forrt már a mélyben azokban az országokban, amelyek nem léptek fel, vagy csak ímmel-ámmal léptek fel a vallási fundamentalizmus előretörésével szemben - írta a kommentátor a lap hétfői számában.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár újólag felszólította a Mohamed-karikatúrák európai közlésén feldühödött muzulmánokat, hogy vessenek véget az erőszaknak. A damaszkuszi, bejrúti és más diplomáciai képviseletek ellen intézett támadásokkal kapcsolatban az ENSZ-főtitkár azt mondta: a muzulmánok haragja nem igazolhat semmiféle erőszakot. Különösen elítélendő, ha ez az erőszak olyanok ellen irányul, akik semmilyen módon sem felelősek a gúnyrajzok közléséért.

Vasárnap spontán módon szerveződött békés tüntetés volt Párizsban is, mintegy ezer ember tiltakozott a prófétáról készült karikatúrák miatt. A kezdetben mintegy félszáz fős csoportot kitevő tüntetők telefonon és sms-üzenetekben értesítették ismerőseiket a készülő tiltakozásról és kérték őket a menethez való csatlakozásra. Az egyik francia tévécsatorna jelentése szerint a tüntetők kifogásolták, hogy a prófétáról közölt egyes gúnyrajzok mintegy egyenlőségjelet tesznek az iszlám hit és a terrorizmus között.

Közben a norvég kormányfő bejelentette, hogy kártérítést akar Szíriától, amiért a Mohamed-karikatúrák miatt tüntető több száz fős tömeg a hét végén megrohamozta és felgyújtotta Norvégia damaszkuszi nagykövetségét.

Jens Stoltenberg norvég kormányfő vasárnap adott nyilatkozatában teljességgel elfogadhatatlannak nevezte a szíriai fővárosban történt eseményeket. Kártérítést fogunk követelni Szíriától és az ENSZ elé visszük az ügyet - hangoztatta a politikus.

A szíriai fővárosban tüntetők százai szombaton rohamozták meg és gyújtották fel Norvégia nagykövetségét, a dán külképviselettel együtt. A tömeg azért fordította haragját éppen e két diplomáciai képviselet ellen, mert először dán és norvég lapokban jelentek meg a muzulmán vallás alapítójáról készített gúnyrajzok.