Szót emelt a líbiai bolgár ápolónőkért Annan

Vágólapra másolva!
Aggodalmát hangoztatta az ENSZ főtitkára a líbiai AIDS-fertőzés ügyében bolgár ápolónőkre és egy palesztin orvosra kiszabott halálos ítélet miatt, és felajánlotta a világszervezet segítségét az ügy "emberséges rendezése" érdekében.
Vágólapra másolva!

Kofi Annan az ENSZ New York-i székhelyén helyi idő szerint pénteken nyilvánosságra hozott közleményében felszólította Líbiát és a nemzetközi közösséget arra, hogy a megbékélés szellemében működjenek továbbra is együtt.

Az öt bolgár ápolónő és egy palesztin orvos ügyében ítélkező líbiai bíróság kedden bűnösnek találta mind a hat személyt több mint 400 gyermek HIV-vírussal való szándékos megfertőzésében, és halálra ítélte őket.

A hat személyt azzal vádolták, hogy szándékosan fertőztek meg 426 líbiai gyermeket Bengázi város egyik kórházában a 90-es évek végén. Az ügyész szerint genetikai módszerekkel előállított vírust használtak erre, s céljuk kutatások végzése volt külföldi titkosszolgálatok számára. A vádlottak tagadták bűnösségüket, de 1999 óta börtönben tartják őket. A betegek közül azóta mintegy ötvenen meghaltak.

A világszervezet éléről egy hét múlva távozó Kofi Annan közleményében felajánlotta az ENSZ segítségét a gyermekek kezelését célzó erőfeszítésekhez annak érdekében, hogy "emberséges módon" rendezhessék az elítélt egészségügyi dolgozók sorsát.