Megbetegedett egy volt orosz kormányfő az íreknél

Vágólapra másolva!
Váratlanul súlyosan megbetegedett Jegor Gajdar volt orosz miniszterelnök. A politikus múlt heti írországi látogatásán lett rosszul, egy előadásán elájult, és orrán-száján át vérzett. Most Moszkvában ápolják. Gajdar Putyin orosz elnök mérsékelt ellenfelének számít.
Vágólapra másolva!

Egy moszkvai kórházban ápolják Jegor Gajdar volt orosz miniszterelnököt, miután múlt heti írországi látogatása során ismeretlen okból váratlanul súlyos betegségbe esett - jelentette szerdán a Financial Times. A brit pénzügyi lap szerint Borisz Jelcin egykori miniszterelnökének titokzatos betegsége egy nappal azután jött elő, hogy egy londoni kórházban sugárfertőzésben meghalt (valószínűleg szándékosan megmérgezték) Alekszandr Litvinyenko volt orosz kém. Annak azonban nincs jele, hogy Gajdar betegségét szintén sugárfertőzés okozta volna - írta a Financial Times.

A liberális közgazdász, volt miniszterelnök Gajdar Vlagyimir Putyin orosz elnök mérsékelt ellenfelének számít. Gajdar jelenleg különböző orvosi vizsgálatokon esik át, de eddig nem tudták megállapítani, hogy mi okozta nála a betegséget, melynek következtében egy részben általa szervezett, az Írországi Nemzeti Egyetemen tartott konferencián elájult, és szájából, orrából 35 percen át vérzett. Gajdart az eset után egy írországi kórházban ápolták, mielőtt visszavitték volna Oroszországba. A politikus azt a feltételezést, hogy esetleg megmérgezték, nem kommentálta.

A brit rendőrség közben folytatja a vizsgálatot Litvinyenko, a Kreml bírálója múlt csütörtöki halála ügyében. A Londonba dezertált egykori kém szervezetében jelentős mennyiségű polónium 210-es szintetikus izotópot találtak.