Haníje határidőhöz kötné a palesztin probléma rendezését

Vágólapra másolva!
Iszmáil Haníje palesztin kormányfő szerint is határidőt kell szabni a palesztin probléma rendezésére, de nem feltétlenül legfeljebb fél évet, mint ahogyan azt Háled Mesal, a Hamász iszlámista mozgalom politikai vezetője követelte előzőleg.
Vágólapra másolva!
Forrás: EPA
Iszmáil Haníje

A megállapodás létrejötte, amely garantálná egy szuverén palesztin állam megalakulását az 1967 júniusi határok között, "hat hónapig vagy egy évig, kicsit hosszabb vagy rövidebb ideig tarthat" - jelentette ki Haníje szerdán Kairóban Amr Muszával, az Arab Liga főtitkárával tartott közös sajtóértekezleten. "A kérdés lényege nem maradhat örökre nyitott, és pontos határidőt kell kitűzni" - tette hozzá a palesztin kormányfő.

Haníje megkerülte azt a kérdést, hogy vajon az 1967-es határok között létrehozandó - a Gázai övezet, Ciszjordánia és Kelet-Jeruzsálem alkotta - palesztin állam az izraeli-palesztin konfliktus ideiglenes vagy állandó megoldása lenne. Mint fogalmazott, a kérdést másképp kell feltenni: - Felkészültek-e arra, hogy elismerjék ezt az államot és a palesztin nép jogait? - mondta.

Ahmed Abul Geit egyiptomi külügyminiszter is úgy vélte, hogy határidőre azért is szükség van, mert ez nyomást gyakorol Izraelre, hogy gyorsítson a palesztin probléma megoldásán.

Háled Mesal, a Hamász politikai vezetője szombaton harmadik intifádát (palesztin felkelést) helyezett kilátásba, ha a palesztin állam az 1967-es határok között nem jön létre fél éven belül.