Vágólapra másolva!
Letett arról Ali Agca, aki korábban megpróbálta meggyilkolni II. János Pált, hogy utódjával, XVI. Benedek pápával találkozzon. Bár két hete még maga kérte a találkozót, most már úgy véli, "Ratzinger egy szerencsétlen alak", ezért nem is akarja látni. A török kormányfő ugyanakkor eredeti terveivel szemben mégis találkozik a pápával.
Vágólapra másolva!

Mégsem akar XVI. Benedek pápával találkozni Mehmet Ali Agca, II. János Pál pápa merénylője a katolikus egyházfő kedden kezdődő törökországi látogatása során. Agca, aki 2000-ben történt olaszországi kiadatása óta gyilkosságért tölti törökországi börtönbüntetését, két héttel ezelőtt még azt kérte: helyezzék szabadlábra, hogy üdvözölhesse a pápát. Hétfőn azonban ügyvédje isztambuli sajtókonferencián közölte: Agca szerint "Ratzinger egy szerencsétlen alak, akivel nem akar találkozni".

Agca egyúttal elítélte az általa "náci maradványnak" nevezett pápa "gyűlölet-politikáját, amely szerinte arra ösztönzi a népeket, hogy szembeforduljanak egymással". XVI. Benedek, aki egyházfőként először látogat muzulmán többségű országba, szeptemberben nagy felzúdulást váltott ki az iszlám világban, amikor egy németországi látogatása során egy idézetet olvasott fel az iszlám erőszakosságáról.

Eközben a török miniszterelnök úgy döntött, hogy előzetes terveivel ellentétben mégis találkozik XVI. Benedekkel. Recep Tayyip Erdogan török kormányfő korábban arra hivatkozva utasította el a találkozót, hogy a lettországi Rigába kell utaznia NATO-csúcstalálkozóra. Végül azonban úgy döntött, hogy kedden az ankarai repülőtéren egy rövid megbeszélést folytat az odaérkező pápával, mielőtt elindulna Rigába.