Harcban esett el egy NATO-katona Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Egy NATO-katona és körülbelül ötven felkelő vesztette életét a dél-afganisztáni összecsapásokban a hétvégén. A NATO-csapatokat a tálib rezsim támogatói támadták meg az egyik déli tartományban, miközben egy másik tartományban az afgán különleges erők egyik parancsnokát próbálta megölni egy öngyilkos merénylő.
Vágólapra másolva!

Harcban elesett egy NATO-katona és mintegy félszáz felkelő Afganisztán déli részén, amikor az öt éve megdöntött tálib rezsim támogatói megtámadták a NATO-erőket az Uruzgán tartománybeli Tirinkót település térségében - közölték a közép-ázsiai országban állomásozó nemzetközi biztonsági erő (ISAF) illetékesei vasárnap. Az elesett NATO-katona nemzetiségét nem közölték, annyit azonban tudni lehet, hogy a körzetben holland és amerikai katonák állomásoznak.

A tájékoztatás szerint a NATO-erők a harcok során légi támogatást kértek és kaptak, így visszaverték a támadást. Közben összecsapások voltak a szintén déli Kandahár tartományban, Pandzsvaji körzetében is, itt öt felkelő vesztette életét, további három pedig megsebesült.

A délkelet-afganisztáni Paktika tartománybeli Urgun város körzetében vasárnap öngyilkos merénylő robbantott pokolgépet egy étteremben, itt 15 ember életét vesztette, 25 pedig megsebesült. A merényletről beszámoló Mohammed Akram Ahpelvak, a Pakisztánnal határos afgán tartomány kormányzója azt mondta, az akció célpontja valószínűleg az afgán különleges erők egyik parancsnoka és egy kerületi elöljáró volt, akik az éttermében tartózkodtak a robbantás időpontjában.

Egy magát a tálibok szóvivőjének nevező férfi eközben bejelentette, hogy vasárnap elengedtek két pakisztáni újságírót, akiknek hat napja veszett nyoma Kandahár tartományban. A tájékoztatás szerint azért vették őket őrizetbe, mert engedély nélkül léptek be a tálib ellenőrzés alatt álló területre.

A tálibok idén érezhetően megerősítették jelenlétüket, s megsokszorozták támadásaikat Dél-Afganisztánban. Meredeken nőtt a hatalmától öt éve megfosztott rezsim támogatóinak számlájára írt öngyilkos merényletek száma, egy november közepén közzétett NATO-mérleg szerint ebben az évben 97 ilyen támadásban összesen 217-en lelték halálukat.