Nemzetnek nevezte a kanadai miniszterelnök Québecet

Vágólapra másolva!
Első ízben nevezte "nemzetnek" egy kanadai miniszterelnök a parlamentben a francia nyelvű Québec tartományt. Stephan Harper a szeparatista Québeci Blokk vitorlájából akarta kifogni a szelet egy nappal azelőtt, hogy a párt indítványt készül benyújtani a képviselőházban a tartomány nemzetként történő elismeréséről.
Vágólapra másolva!
Forrás: EPA
Stephan Harper

A kanadai sajtó egy része csütörtökön történelmi tettként méltatta a konzervatív miniszterelnök kijelentését, de opportunistának is minősítették, míg néhányan annak veszélyeire hívták fel a figyelmet. A québecieket "nemzetként kellene elismerni az egységes Kanadán belül" - érvelt szerdán Harper ilyen értelmű határozati javaslata beterjesztésekor a képviselők előtt, akik többször is hangos tetszésnyilvánítással szakították meg a beszédét, és felállva éljenezték szavait. "Nemzetet alkotnak a québeciek az egységes Kanadán belül? A válasz: igen. Kanadától független nemzetet képeznek a québeciek? A válasz: nem, és mindig is nem marad" - fejtegette a kormányfő, aki indítványával a québeci választók kedvében is akart járni.

"Harper politikai bombát robbantott" - hirdette címoldalán másnap az egyik mérvadó napilap, a The Globe and Mail. A La Presse "történelmi előrelépésről" írt vezércikkében, még akkor is - tette hozzá -, ha a miniszterelnököt az opportunizmus vezette, "ez nem változtat semmin". Az újság egy másik hírmagyarázója "egyszerű politikai manővernek" nevezte a történteket. A Toronto Star szerint Harper "veszélyes játékot űz", és "meggondolatlan kockázatokat vállalt az ország jövőjére nézve".

Québec önállóságának ügye a kényes témák közé tartozik Kanadában, ezért alkotmányos válság kitörésétől tartva az utóbbi egy évtizedben lehetőség szerint kihagyták a politikai vitákból.

Korábban már két népszavazás is kudarccal végződött a tartomány elszakadásáról: az első 1980-ban, de az 1995-ben tartott másodikon a föderalizmus pártolói már csak hajszálnyi különbséggel kerekedtek felül. A Québeci Blokk csütörtökre tervezte annak az indítványnak a parlamenti beterjesztését, amely Québecet nemzetnek jelöli meg, de Kanada mint az ország egésze - amelyhez tartozik - elő sem fordul. A föderalistákat aggasztja, hogy a javaslat szövege könnyen félremagyarázható.

A tartomány túlzott önállóságát elutasító politikusok ugyanakkor szavazatvesztésre számíthatnak a francia nyelvű tartományban, amely képviselői révén a parlamenti mandátumok egynegyedét ellenőrzi. A Québeci Blokknak 51 fős önálló frakciója van a törvényhozásban. A következő regionális választásokat jövőre tartják a francia nyelvű tartományban.