Vágólapra másolva!
Tanácsadói azt javasolják a pápának, hogy bizonyos körülmények között nyilvánítsa elfogadottnak az óvszerhasználatot. A katolikus egyház hivatalos állásfoglalásaiban eddig mereven elzárkózott ettől. A pápai tanácsadók feltehetően az AIDS terjedése miatt döntöttek az irányváltás mellett.
Vágólapra másolva!

A pápa egészségügyi szakértője várhatóan azt javasolja majd XVI. Benedeknek, hogy járuljon hozzá a hívők óvszerhasználatához bizonyos szigorú körülmények között - írja a Guardian. A katolikus egyház jelenleg szigorúan elutasítja az óvszerhasználatot.

Az óvszertől való egyházi idegenkedés súlyos problémát jelent, hiszen az AIDS által leginkább sújtott Afrikában egyre népszerűbb a katolikus hit, így sokan elutasítják az óvszerhasználatot, ami gyorsíthatja a betegség terjedését.

A kérdéssel foglalkozó vatikáni tanácsadók már bejelentették, hogy álláspontjuk szerint a nemi betegségek elleni védekezés érdekében a pápának ki kellene mondania: az óvszerhasználat ilyen esetekben a kisebbik gonosz.

A Guardian szerint az egyelőre részleteiben nem nyilvános ajánlás azt tartalmazza, hogy olyan házasságokban, ahol az egyik partner HIV-pozitív, nem bűn az óvszerhasználat.

A brit lap szerint a pápai tanácsadók az AIDS egyre aggasztóbb terjedése miatt döntöttek az irányváltás mellett. Az ajánlást ugyanakkor még az egyház teológiai hithűségét felügyelő kongregációnak és magának a pápának is jóvá kell hagynia.

Az óvszerhasználat körüli vita valójában a tavaly elhunyt II. János Pál pápa egy 1981-es állásfoglalásáról szól. Ebben a pápa kijelentette, hogy "minden házastársi kapcsolatnak nyitottnak kell lennie az életre". Ez értelmezhető úgy, hogy a fogamzásgátlás bűn. A kérdéssel foglalkozó másik pápai utasítás 1987-ben jelent meg. Ez tiltja az óvszerhasználatot a meleg és nem házasságban élő párok között, a házasságban élőket viszont nem említi.