Menekülnek Irakból az orvosok

Vágólapra másolva!
Életüket, illetve személyi szabadságukat féltve menekülnek Irakból az orvosok - közölte szerdán Bécsben egy ausztriai látogatáson tartózkodó iraki törvényhozó. Az orvoshiányt orvostanhallgatók és kezdő orvosok próbálják ellensúlyozni.
Vágólapra másolva!

"Nem érzik magukat biztonságban, mert számos orvost elraboltak és megöltek az amerikai vezetésű 2003-as invázió óta. Másokat elraboltak, és csak nagy összegű váltságdíj fejében engedtek szabadon. Tömeges távozásuk miatt gyakran csak orvostanhallgatók és kezdő orvosok maradnak az ország kórházaiban" - vázolta a helyzetet újságírók előtt Radzsa al-Huzai, az iraki nemzeti tanács tagja, aki képzettségére és eredeti foglalkozására nézve szülészorvos.

Nemcsak orvoshiány, de súlyos gyógyszer- és eszközhiány is bénítja az iraki kórházak tevékenységét. "Rengeteg ígéretet kaptunk a háború után, hogy sok új kórházat és rendelőintézetet építenek nekünk, de egy sem épült" - panaszolta az orvosnő.

Az orvos- és gyógyszerhiány különösen súlyos baj most, amikor a rákos megbetegedések száma hirtelen megnövekedett az országban - tette hozzá. Mint elmondta, ötszörösére emelkedett ez a szám Irakban a kilencvenes évek elején lezajlott öbölháború óta. Feltevése szerint ennek az a magyarázata, hogy az amerikai vezetésű szövetséges erők enyhén sugárzó uránnal ötvözött fémből készült lövedékeket is használtak az öbölháborúban. Feltevésének bizonyítékát látja abban a tényben, hogy a dél-iraki térségben, ahol az öbölháború lezajlott, sokkal nagyobb számban fordulnak elő rákos megbetegedések, mint az ország más vidékein.

Radzsa al-Huzai iraki politikus-orvost 2004-ben jelölték a Nobel-békedíjra az iraki háborús özvegyek megsegítése érdekében végzett tevékenységéért. A Nők Határok Nélkül elnevezésű, bécsi székhelyű nemzetközi szervezet hívta meg Ausztriába, és finanszírozza útját.