Beszippantja a briteket az őrültek orvossága

Vágólapra másolva!
Komoly függőséget okozó kábítószer terjed Nagy-Britanniában. A közel 100 éve ismert metamfetamint crystal meth néven árulja egyre több brit drogkereskedő. Az eufóriát okozó anyag az USA-ban és Ausztráliában már régóta hódít, az ENSZ szerint pedig egyre inkább úgy tűnik, hogy használata világproblémává válik.
Vágólapra másolva!

Agresszíven terjed a brit drogpiacon a crystal meth néven árult metamfetamin. Az erős függőséget okozó anyag az ország legveszélyesebb kábítószerévé vált, ami lassan kiszorítja a piacról a cracket - állítja az Independent rendőrségi vezetőkre hivatkozva.

A szer nevére többféle szleng létetezik, jégnek, náci őrületnek vagy yabának (thai nyelven őrültek orvossága) is emlegetik. Az anyagot elszívva, lenyelve, felszippantva vagy tűvel a véráramba juttatva is lehet használni.

Az eufóriát okozó anyag minden brit városban hozzáférhető, és egyre inkább terjed a fiatalok körében. Használata széles körű, a brit hatóságok szerint kevés választja el attól, hogy bekerüljön a leggyakrabban használt kábítószerek közé.

A metamfetamin az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Új-Zélendon már hódít. Az Egyesült Államokban csak 2003-ban 12 millióan próbálták ki a szert, az előállítására létrehozott laboratóriumok száma pedig több ezer. Az ENSZ már jelezte, hogy a metamfetamin használata kezd világproblémává válni.

A brit rendőrség azért aggódik, mert jelenleg a piacon kevés még ugyan az anyag, de egyre több laboratóriumot fedeznek fel az országban. Ráadásul a feltételezések szerint a brit gyártás mellett egy filippínó bűnszövetkezet jelentős importot bonyolít le.

A helyzetet még tovább bonyolítja, hogy a crystal meth előállítása az utóbbi időben nagyon egyszerűvé vált, mert felfedeztek olyan módszereket, amelyekkel egyszerű alapanyagokból (pl. köhögéscsillapító, ammónia, tisztítószerek) kezdetleges laboratótiumi körülmények között is elő lehet állítani. Az így keletkező anyag szennyezett, de a kívánt hatást eléri.

A metamfetamin az Egyesült Államok egyes részein népszerűbb, mint a kokain vagy a heroin. Az Independent szerint néhány szakértő még ezeknél is veszélyesebbnak tartja a crystal metht. Egy gramm crystal meth ára Londonban 50 font (kb. 19 ezer forint), ami többszöri használatra elég.

A szer alapvetőn serkentő, növeli többek között a nemi vágyat és aktivitást is. Túlzott használata kényszerképzeteket és üldözési mániát válthat ki. Leglátványosabb hatása azonban az, hogy a folyamatosan felpörgetett állapotban tartott testre és a belső szervekre a normálisnál sokkal nagyobb megterhelés nehezedik, így súlyosan károsodhatnak akár rövid idő alatt is.

A hosszútávú használat érzelmi inkontinenciát okoz. Növeli a vérnyomást, illetve szív- és érrendszeri rendellenességet okozhat. A brit lap szerint egyik legnagyobb veszélye, hogy gyorsan okoz komoly függőséget.

A szert 1917-ben fedezte fel egy japán kémikus. A metamfetamint használják orvosi célokra is, például álomkór vagy koncentrációs problémák kezelésére.