Oroszország a WTO-tagság küszöbén

Vágólapra másolva!
Kétoldalú megállapodást írtak alá Washington és Moszkva képviselői Oroszország kereskedelmi világszervezeti tagságának feltételeiről. A WTO-tagsághoz még a korábban 57 országgal kötött kétoldalú megállapodásoknak is életbe kell lépniük, és Grúzia és Moldova továbbra is azzal fenyegeti Moszkvát, hogy csak bizonyos feltételek teljesülése esetén egyezik bele az orosz tagságba. A megállapodást ráadásul még az amerikai kongresszusnak is jóvá kell hagynia.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok és Oroszország kétoldalú megállapodást írtak alá vasárnap Hanoiban Oroszország kereskedelmi világszervezeti (WTO) tagságának feltételeiről, 12 évi tárgyalás-sorozat után. Az egyezmény keretében egyebek között Oroszország számos termékcsoport esetében - így a számítógép-technológia, a repülőgépgyártás, mezőgazdaság, gépipar területén - csökkenti az importvámokat, és a szellemi tulajdonjogok védelmének erősítésében is jelentős haladást ígért. (Az oroszországi szellemi kalóztermékek az amerikai cégeknek tavaly, becslések szerint 1,8 milliárd dolláros kárt okoztak.)

Az amerikai-orosz piacnyitási jegyzőkönyvet és a normális kereskedelmi bánásmód állandó megadását ugyanakkor jóvá kell hagynia az amerikai kongresszusnak is, amely nemrég az emberi jogokra kényesebb demokrata pártiak ellenőrzése alá került. Tavasszal teljes körű "népszavazás" várható az amerikai törvényhozásban az orosz politika és gazdaság "lelkiállapotáról" - írta a Kommerszant című független moszkvai lap korábban, hozzátéve, hogy a kongresszus könnyen elutasíthatja a az orosz WTO-belépéshez utat nyitó jegyzőkönyvet.

Oroszország az egyetlen gazdasági nagyhatalom, amely egyelőre nem tartozik a nemzetközi szervezethez. WTO-tagságához még a korábban 57 országgal kötött kétoldalú megállapodásoknak is életbe kell lépniük. Grúzia és Moldova továbbra is azzal fenyegeti Moszkvát, hogy csak bizonyos feltételek teljesülése esetén egyezik bele az orosz tagságba. Grúzia vétója esetén Oroszország nem válhat taggá, German Gref azonban azt reméli, hogy a jövő év közepéig ez az akadály is elhárítható.