Lenyomja a macsókat a franciák aggódó anyja

Vágólapra másolva!
Nem csak jól néz ki, de kedves és gondoskodó is - nagyjából ilyen benyomást kelt a franciák többségében Segolene Royal, a szocialisták elnökjelöltje. Royalt, aki az ország történetének első női indulója az elnöki posztért, sok támadás éri amiatt, hogy a szakpolitikához nem ért. Nagy előnye viszont, hogy sokaknak tetszik anyáskodó stílusa és az is, hogy a megújulást képviseli: az elhasznált szózsonglőrökkel szemben, a tettek embere.
Vágólapra másolva!

Hülye beszólogatás - úgy tűnik, ez az egyetlen fegyvere az elnöki székre pályázó francia politikusoknak Segolene Royallal szemben. Royal a francia szocialista párt évek óta tartó válságát (11 éve nem jutott az elnöki szék közelébe baloldali politikus) és saját népszerűségét kihasználva több mint egy éve jelezte, hogy 2007-ben pályázik az elnökjelöltségre. Azóta folyamatosan támadják, pártján belül és azon kívül is. Eddig azonban neki kedvezett, hogy ellenfelei semmi komolyabb fogást nem találtak rajta azon kívül, hogy csinos és nő.

Royal csütörtök éjjel simán verte pártjának két nagy öregjét Dominique Strauss-Kahn egykori pénzügyminisztert és Laurent Fabius volt miniszterelnököt is, így Franciaország történetének első női elnökjelöltje lesz. Bár az utolsó felmérések szoros eredmény ígértek, Royal végül elhozta a jelöltállító több mint 200 ezer szavazat 61 százalékát. A szocialista jelöltek közti, három tévévitában megszorongatták ugyan, de a párt tagjaiban, a jelek szerint jobban megmaradt a nagy öregek macsó lekezelése, mint elképzeléseik.

Bár mindketten tagadták, hogy soviniszta megjegyzéseket tettek volna Royalra, Strauss-Kahn az egyik tévévita után azt mondta, "jobban tette volna, ha inkább otthon marad és nem itt olvas fel nekünk a receptjei közül". Fabius pedig elnökjelölti terveinek ismertetésekor annyit kérdezett csak: ha Royal elnökjelölt lesz "ki vigyáz majd otthon a gyerekekre?"

Imádja, hogy nő

Rövidlátó taktika, hiszen az 53 éves Royal egyik legnagyobb erénye éppen nőiessége. Négy gyerek anyja, bár gyerekeinek apjával - a szocialisták elnökével, Francois Hollande-val - soha nem házasodott meg, évtiztedek óta együtt élnek. Egyfelől tehát a modern, független nőiesség megtestesítője.

Másrészt viszont soha nem csinált titkot abból, hogy imádja klasszikus női szerepeit is, emiatt sok feminista fúj is rá. Élvezi az anyaságot, élvezi, hogy háziasszony, élvezi, hogy egy férfi társa. Royal annyira otthon van az anyaszerepben, hogy még a politikába is átültette. "Úgy politizálok, hogy azt mérlegelem, mi az, amit a saját gyerekeimmel is megtennék" - mondta.

Royal szemére vetik, hogy nem ért a gazdasághoz, a külpolitikához, nincs nemzetközi tekintélye. A szocialisták egyik képviselője szerint a média tette naggyá, márpedig a "médiát nem érdekli a hozzáértés, csak a szépségverseny". De az ellene felhozott vádak nagy részt alaptalanok. Külpolitikai nézeteit például főleg azért támadják, mert kijelentette, hogy az Egyesült Államokkal szemben nagyobb függetlenségre kell törekedni, míg az iráni atomvita kapcsán a párbeszéd híve volt.

Anyai gondoskodás

De a szavakon túl is bizonyított már a politikában. Az 1982-ben Francois Mitterrand csapatába bekerülő, édes kis lófarkas hercegnőnek tartott Royal, 24 éves politikusi pályafutása alatt, egy kivételével az összes olyan választást megnyerte, amin elindult. Évek óta Poitou-Charentes tartomány elnöke, ahol számos intézkedést hozott a környezetbarát gazdálkodás megteremtéséért, illetve a helyi kisiparosok - első sorban a sajttermelők - védelme érdekében.

1992-93-ig környezetvédelmi miniszter, 2000-2002-ig oktatási, majd családügyi miniszterhelyettes volt. Minisztersége idején fogadták el a könyezetszennyezést a korábbinál szigorúbban büntető, illetve a francia vidék természeti értékeit védő törvényeket. De az ő nevéhez fűződik a gyerekek iskolai jogainak védelme is. Fellépett a gyermek-bántalmazások és a pedofil pornográfia ellen, része volt a televízióban megjelenő erőszak korlátozásában is, amit szintén a gyerekek érdekében vezettek be. A témáról könyvet is írt "Elegem van a csatornaszörfös generációból" címmel.

Szintén a nevéhez fűződik, hogy az apák számára is lehetővé tették a gyest. Az új rendszer bevezetésekor a többség csak legyintett, mondván, micsoda értelmetlen dolog, végül azonban hatalmas siker lett. Fellépett a homoszexuálisok megkülönböztetése és az iskolai rasszizmus ellen, de az ő miniszter-helyettessége idején fogadták el azt a törvényt is, ami engedélyezte 2002-ben a meleg párok együttélését. Most nyitottnak mondja magát arra, hogy megválsztása esetén, kezdeményezze a meleg párok házasságának és örökbefogadási jogának engedélyezését.

Megosztó következetlenség

Nehezen nézik el ugyanakkor Royalnak, hogy nézeteivel megosztja a szocialista pártot, sőt, többen következetlenséggel vádolják. A támadás alapja, hogy míg korábban túl liberálisnak nevezte a - legutóbbi szocialista kormány által bevezetett - 35 órás munkahetet, most már amiatt támadja, mert szerinte a csökkentett munkaidő mellett vállalt különmunkákból a vállalatvezetők szedik meg magukat, míg a dolgozókat kiszipolyozzák.

Néhány kérdésben pedig kifejezetten konzervatív álláspontot képvisel. Felvetette példáu, hogy a fiatalkorú bűnözőket a katonaság által felügyelt humanitárius munkákra vagy katonai kiképzőközpontokba kéne kihelyezni. Állítása szerint az ötlet saját tapasztalataiból - kőkemény katonatiszt apjának módszereiből - ered.

A megingások ellenére Royaltól sokat várnak. A szocialista párton - és sokan azon kívül is - azt remélik, hogy esetleges győzelmével véget érhet a francia politika eddigi időszaka, amit a nagyotmondó politikusok mellett az ígérgetés jellemzett. Egyik munkatársa szerint "a franciák megbízható személyiséget keresnek", ez lehet Royal legnagyobb fegyvere.

Sarkozy is rosszul kezdi

Royal kihívója a legnagyobb valószínűség szerint Nicolas Sarkozy újkonzervatív belügyminiszter lesz, aki évekkel ezelőtt egyértelművé tette, hogy vannak elnöki tervei. Úgy néz ki azonban, hogy Sarkozynek is meg kell küzdenie a jelöltségért, mert elnöki álmokat dédelget Michele Alliot-Marie védelmi miniszter, aki egyrészt Jacques Chirac és a gaulleista konzervatívok támogatását élvezi, másrészt arra játszik rá, hogy a népszerű Royalt csak egy másik nő tudja legyőzni. Sarkozy tanácsadói szerint már nem az a kérdés, hogy előáll-e elnökjelölti vágyaival Alliot-Marie, hanem csak az, mikor.

Ennek ellenére várhatóan Sarkozy lesz a jobboldali jelölt, mert Royal mögött ő a második legnépszerűbb francia politikus, ráadásul az elmúlt másfél évben, a komoly nehézségekkel küszködő kormány igazi sztárja lett. A szocialista párt egyik tagja szerint "Royalt élve felfalja" Sarkozy, ha szembe kerülnek. Royalnak kedvezhet ugyanakkor, hogy láthatóan Sarkozy sem fér a bőrébe és pont ugyanazt a hibát követi el, mint a szocialista nagy öregek: lekezelően élcelődik Royallal.

"Sigolene Royal olyasvalaki, akit régóta tisztelek... Remek jelölt és furcsának találom, hogy vannak emberek, akik megkérdőjelezik egy nő alkalmasságát az elnöki posztra, holott sosem tennék ezt egy férfi jelölttel. Ha valaha elnökjelölt leszek, boldogan fogok vitázni vele" - mondta egy interjúban a legnagyobb tisztelettel Sarkozy. Majd még annyit tett hozzá: "szerintem minden ízében olyan vonzó szocialista jelölt, mint amilyen Henri Emmanuelli volt" - utalva ezzel minden idők talán legkevésbé fotogén francia politikusára.

Sáling Gergő