Feltartóztatta a pénzszállító palesztint Egyiptom

Vágólapra másolva!
Lefoglalták az egyiptomi határőrök azt a kétmillió dollárt, amelyet egy palesztin képviselő akart Gázába vinni. A palesztinok, a Hamász-kormányt sújtó nemzetközi pénzügyi embargó miatt szállítják készpénzben kormányzat működtetésére kapott arab adományokat.
Vágólapra másolva!

Kétmillió dollárt akart átvinni az egyiptomi-palesztin határon a Hamász palesztin radikális mozgalom egyik politikusa kedden. A férfit az egyiptomi határőrök tartóztatták fel. Az eset két nappal azután történt, hogy az Arab Liga külügyminiszterei kairói ülésükön úgy határoztak, beszüntetik a palesztin területeket sújtó pénzügyi embargót. A lépés válaszkánt szánták arra, hogy az Egyesült Államok megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában Izrael gázai övezeti offenzíváját elítélő határozattervezetet. A résztvevők utóbb úgy nyilatkoztak, hogy a későbbiekben fognak megállapodni az embargót megkerülő pénzügyi mechanizmusokról.

Musír al-Maszri, a Hamász parlamenti képviselője hazafelé tartott Egyiptomból, és a határon bejelentette, hogy kétmillió dollár van nála. A határőrök az illetékesekkel folytatott konzultáció után közölték, hogy átlépheti a határt, de a pénzt nem viheti magával, azt lefoglalták. Maszri a kedd éjszakát a határ egyiptomi oldalán töltötte, nyilván annak reményében, hogy visszakapja az összeget, és magával viheti Gázába.

Diplomaták és biztonsági források közölték, Egyiptom kapcsolatba lépett a Palesztin Hatósággal a pénzt illetően. Egy palesztin diplomata szerint a pénz a palesztin népnek küldött adomány volt. Azt nem tudni, hogy a kétmillió dollár honnan származik, egyes hírek szerint Maszri Szaúd-Arábiában járt.

Az Egyesült Államok, az Európai Unió és Izrael szigorú pénzügyi szankciókat vetett ki a Hamász vezetésű palesztin kormányra annak márciusi hivatalba lépése után. Az intézkedés válasz volt arra, hogy a Hamász kormányra kerülése után is elutasította, hogy lemondjon az erőszakról, és elismerje Izraelt, illetve a korábbi palesztin-izraeli békemegállapodásokat. Azóta számos palesztin tisztviselő tért haza nagy összegekkel készpénzben, amelyet arab államok adtak segélyként. Októberben még Szaíd Szajjám belügyminiszternek - akinél ugyancsak kétmillió dollár volt - megengedték, hogy bevigye Gázába a pénzt.