Gyanús vevőn bukott a cseh-iraki fegyverbolt

Vágólapra másolva!
A cseh titkosszolgálat akadályozott meg egy Irakba irányuló cseh fegyverüzletet. Az irakiak részéről ugyanis egy gyanús alak tárgyalt, akit otthon dollármilliós csalással vádolnak. A cseh hírszerzés különösen aktív a fegyverüzletek tekintetében, idén már egyszer közbeléptek, akkor észak-koreaiak akartak speciális szerszámgépeket szerezni.
Vágólapra másolva!

Irakba és Szíriába irányuló fegyverkivitelt akadályozott meg tavaly a cseh polgári titkosszolgálat (BIS), mert az iraki kereskedő, akivel megkötötték volna az üzletet, nem volt megbízható a csehek szerint. Erről a Hospodárské Noviny című cseh politikai és gazdasági napilap adott hírt. A megbízhatatlannak minősített személy Ziad Tareq Cattan, az iraki hadsereg egyik legfőbb volt fegyvervásárlója, akit a bagdadi hatóságok azzal vádolnak, hogy több millió dollárral károsította meg a védelmi minisztériumot.

Cattan a kilencvenes években külföldön élt és csak Szaddam Husszein rendszerének bukása után tért vissza Irakba, ahol előbb az önkormányzatokban dolgozott, majd magas tisztségeket töltött be a védelmi minisztériumban. A BIS azt nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni, hogy Cattan milyen fegyvereket szeretett volna venni.

A közszolgálati cseh televízió a hétvégén jelentette, hogy a BIS tavaly azt is megakadályozta, hogy az észak-koreaiak olyan cseh műszaki berendezéseket szerezzenek meg, amelyek felhasználhatóak lennének az ország nukleáris programjában. Jan Subrt, a BIS szóvivője szerint az elhárítás biztos abban, hogy a meghiúsított kísérletek közvetlenül kapcsolódnak az észak-koreai nukleáris fegyverkezéshez. Észak-Korea speciális szerszámgépeket és alkatrészeket akart vásárolni Csehországban. A megvásárolni kívánt berendezéseket hagyományos és tömegpusztító fegyverek, illetve hordozóeszközök előállításához is fel lehet használni - mondta a szóvivő.

Csehország 2003 óta szigorú korlátozásokat vezetett be a kettős - polgári és haditechnikai - felhasználású berendezések exportjában. A Hospodárské Noviny keddi számában azt írja, hogy a nukleáris programokban felhasználható technológiákat nem csak az észak-koreaiak, hanem korábban az irakiak és a szírek is megpróbáltak beszerezni. Ezekre a kísérletekre 2003-ban és 2004-ben került sor. A cseh cégek neveit, amelyek hajlandónak mutatkoztak az üzletek megkötésére, a BIS biztonsági okok miatt nem hozta nyilvánosságra.