Amerikai püspökök korlátoznák a melegek jogait

Vágólapra másolva!
Az amerikai katolikus püspökök kedden közölték, hogy a homoszexuális férfiakat és leszbikus nőket be kellene fogadni az egyházba, de azok, akik aktív homoszexuális életet élnek, ne áldozhassanak.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok katolikus püspöki konferenciája által elfogadott iránymutatás bátorítja a homoszexuálisokat és a leszbikusokat, hogy vegyenek részt az egyházi közösségek életében, de megerősíti azt a régóta érvényes doktrínát, amely szerint az egyneműek közötti szexuális élet, akárcsak a házasságon kívüli szex, eredendő bűn.

"Mivel a homoszexuális aktus nem töltheti be az emberi szexualitás természetes célját, erkölcsileg soha nem elfogadható" - közölte Arthur Serratelli, az iránymutatást kidolgozó bizottság vezetője. "Az ilyen aktus ráadásul soha nem vezet el az igazi emberi boldogsághoz" - tette hozzá.

Az egyház az elmúlt években színvallásra kényszerült szexuális kérdésekben a pedofil papok előidézte botrányok és az egyneműek házasságáról folytatott országos vita közepette.

Az új iránymutatás elismeri, hogy a homoszexuálisok és a leszbikusok nem saját maguk választják meg szexuális irányultságukat, és az egyneműek iránti vonzalmuk önmagában nem bűn. Ugyanakkor azoknak, akiknek ilyen hajlamuk van, nem szabad házasodniuk, és csak közeli barátaik és a családjuk tudhat az irányultságukról.

A dokumentum ellenzi az egyneműek házasságkötését és törvényesített élettársi kapcsolatát, de a homoszexuális párok gyermekei megkeresztelhetők. A nemi irányultságukat nyíltan vállaló homoszexuálisok nem lehetnek papok vagy szerzetesek.