Tűkön ülve várják az iraki kivonulást a demokraták

Vágólapra másolva!
Nagy hévvel szorgalmazzák befolyásos demokrata politikusok az amerikai katonák iraki kivonását. Egyesek már hónapokon belül elkezdenék a kivonulást. A Bush-kormányzat ugyanakkor csak "pályamódosításról" beszél. A bevallottan sikertelen iraki stratégia végleges felülvizsgálatára azonban még várni kell, amíg bemutatják az ebben a témában készülő kétpárti tanulmányt.
Vágólapra másolva!

Erőteljes nyomulásba kezdtek az amerikai időközi választásokon diadalmaskodó demokraták, hogy elérjék az amerikai katonák kivonását Irakból. Két kulcsfontosságú bizottság lehetséges új demokrata elnöke is ilyen nyilatkozatokkal borzolja a Bush-kabinet idegeit.

Carl Levin, a szenátus egyik legbefolyásosabb bizottságának, a fegyveres szolgálatok bizottságának várható elnöke szerint 4-6 hónapon belül meg kell kezdeni a katonák szakaszos kivonását a közel-keleti országból. Levin szerint az irakiakat nem védhetik meg saját maguktól. Az ő álláspontját támogatta a másik legjelentősebb szenátusi bizottság, a külügyi várható új elnöke, Joseph Bilden is, jóllehet Howard Dean demokrata pártelnök szerint nem biztos, hogy egy ilyen önkényesen kitűzött menetrend működni fog.

George Bush amerikai elnök viszont nyitottnak mutatkozik az iraki stratégia felülvizsgálatára. Ezt jelzi például az új védelmi miniszter kinevezése - Donald Rumsfeld helyét várhatóan Robert Gates veszi át -, és az is, hogy az utóbbi napokban többször is hangsúlyozta a partnerségi légkör megteremtését a demokratákkal az ügyben. A Fehér Ház személyzeti főnöke, Joshua Bolten ugyanakkor már azt állította a CNN-nek, hogy Bush csupán "pályamódosításra" készül Irakban, de azt elismerte, hogy nem működik a jelenlegi stratégia. A csapatok szakaszos kivonását viszont elutasította, mondván, hogy az "katasztrófa lenne az iraki nép számára".

A külföldi lapok abban egyetértenek, hogy a legtöbb most azon a jelentésen múlik, amelyen a James Baker (az idősebb Bush külügyminisztere) által vezetett kétpárti Iraq Study Group dolgozik. A jelentést leghamarabb a jövő hónap elején ismertetik az amerikai törvényhozás házaival, de nem kizárt, hogy jövő év eleje lesz belőle. Kiszivárgott információk szerint a csoport egyebek mellett az Iránnal és Szíriával folytatott tárgyalások lehetőségét mérlegeli, illetve a közel-keleti válság iraki helyzetben játszott szerepének fontosságát hangsúlyozza. A csoport állítólag olyan megoldást vázol majd fel, ami ugyan stabilitást ígér, de sem demokráciát, sem világi államot nem teremt Irakban.

Kérdés azonban, hogy Geogre Bush elfogad-e olyan javaslatokat, amelyek ellentmondanak sokat hangoztatott alapcéljának, a demokratikus Irak megteremtésének. Leghűbb szövetségese ugyanakkor gyakorlatiasabban viszonyul az ügyhöz: a brit Times szerint Tony Blair arról beszél majd egy hétfő esti beszédében, hogy új megközelítésre van szükség a Közel-Keleten, amelybe beletartozik az is, hogy a megoldásba esetleg bevonják Szíriát és Iránt is.