Szétdobálták a mécseseket a balhézó neonácik

Vágólapra másolva!
Tizenkilenc neonáci fiatalt állított elő a rendőrség csütörtökön este Németországban. Az őrizetbe vett bőrfejűek az 1938-as zsidó pogromokra emlékezve randalíroztak az Odera menti Frankfurtban egykor álló zsinagóga helyén.
Vágólapra másolva!

Német neonáci fiatalok randalíroztak csütörtökön este a Németország keleti határán fekvő Odera menti Frankfurtban egy rendezvény után, amelynek résztvevői az 1938. november 9-i zsidóellenes pogrom, a hírhedt "kristályéjszaka" évfordulóján a helyi zsinagóga lerombolására emlékeztek. A neonáci csoport az emlékünnepséget követően letépte az egykori zsinagóga helyén emelt emlékkövön elhelyezett koszorúkat, és szétdobálta az emlékmécseseket. Amikor a rendőrség beavatkozott, néhányan közülük a náci köszöntést ("Sieg Heil") kiáltozták.

A rendőrség tizenkilenc - 15 és 24 év közötti - randalírozót előállított. Valamennyien jól ismert szélsőjobboldali figurák. Az ügyészség vizsgálatot indított. Az emlékünnepség mintegy 200 résztvevőjét a rendőrség tudomása szerint a neonácik nem támadták meg. Péntekre virradóra a rendőrség - további rendbontásokat elkerülendő - őrséget állított az emlékmű mellé.

Horst Köhler német államfő csütörtökön az állami televízióban is közvetített beszédet mondott az új müncheni zsinagóga avatásán, arra figyelmeztetve, hogy az antiszemitizmus még mindig jelen van Németországban. Az új zsinagóga közel van ahhoz az épülethez, ahol Joseph Goebbels náci propagandaminiszter azt a beszédét elmondta, amely előkészítette a "kristályéjszaka" pogromját.

A beszéd által felhergelt csőcselék Németország-szerte (és Ausztria egyes részein) több száz zsinagógát gyújtott fel vagy rombolt le, zsidó otthonokat és üzleteket fosztott ki, zsidókat támadott meg, akik közül többen belehaltak a bántalmazásokba.